Nieuws

Alienware OptX AW2310T

3D is sinds een half jaar de magische term voor alle monitor- en tv-fabrikanten. Films in de bioscoop verschijnen steeds vaker in een 3D-versie, nieuwe tv’s dragen bijna allemaal het label 3D ready en nu zijn ook de computerschermen aan de beurt.

De eerste 3D-monitors hebben intussen hun intrede gemaakt. Maar wanneer het excentrieke Alienware een 3D-monitor uitbrengt, kijken vooral de gamers hoopvol in dezelfde richting.

Opvallend
Het eerste wat in het oog springt, is het opvallende design. Dat ligt met zijn futuristische uiterlijk in de lijn van andere Alienware-ontwerpen. Waar andere fabrikanten doorgaans met een typische glossy zwarte omlijsting werken, ziet de Alienware AW2310T er een stuk strakker uit met zijn dunne matzwarte kader. De monitor is gemakkelijk te draaien en kan in de hoogte versteld worden. Omdat het scherm relatief zwaar is, voelt alles heel stevig.

Bij het inschakelen van de AW2310T valt op dat de knoppen drukgevoelig zijn. In het menu krijg je een duidelijk overzicht van alle instellingen, maar we missen een knop om rechtstreeks te wisselen tussen HDMI en DVI. Nu moet je eerst door het menu wandelen om van aansluiting te wisselen. Beide beeldaansluitingen ondersteunen de Full HD-resolutie van 1.920 bij 1.080p. Een leuk surplus zijn de vier USB-poorten en de geluidsin- en uitgang.

Laten we de 3D-effecten even buiten beschouwing, dan zien we dat Alienware ons een degelijke monitor met een hoog contrast levert. In onze benchmarks zien we dat het wit heel duidelijk aanwezig is en dat de kleuren goed worden weergegeven. Ondanks het hoog contrastgetal van 80.000:1 is het zwart eerder lichtgrijs.

We kunnen die teleurstellende zwartwaarden toewijzen aan de hoge lichtopbrengst van het lcd-paneel, namelijk 400 cd/m². Concurrerende modellen leveren maar 300 cd/m². Toch verwachten we bij een klassescherm als dit betere zwartwaarden.

Active Shutter
Wat de 3D-mogelijkheden betreft: het scherm werkt met een Active Shutter-brilletje. Helaas wordt dat niet meegeleverd. Hou er dus rekening mee dat je zo’n 199 euro extra moet neertellen om ten volle van het 3D-effect te kunnen genieten. Onder meer Nvidia heeft deze brilletjes in aanbod. Daarnaast moet de grafische kaart 3D ondersteunen, via een duallink DVI-aansluiting.

Er moeten twee beelden parallel worden berekend, en dus heb je een pittige grafische kaart nodig wil je het detail behouden van een klassieke opstelling.

Als alles op elkaar is afgestemd, opent er zich een heel nieuwe wereld. De Nvidia 3D Vision Kit is al sinds vorig jaar op de markt, maar met deze monitor wordt veruit het beste resultaat geboekt. De vloeiende beelden in films en spellen zijn ongezien, terwijl de 3D-flikkeringen heel beperkt blijven dankzij de 120Hz-technologie en de snelle 3ms-responstijd.

Het is zelfs zo indrukwekkend, dat je na games in 3D te hebben gespeeld niet meer terug wil naar het oude. Bovendien werken niet alleen de laatste nieuwe spellen met 3D, ook oudere zoals Age of Empires 3 implementeren de techniek naadloos. 3D-films kun je bekijken dankzij de meegeleverde software van Nvidia.

Het scherm presteert uitstekend op elk vlak, en de 3D-optie is mooi meegenomen. Belangrijk om te weten: je kunt met de PlayStation 3 niet van 3D genieten, omdat HDMI geen 3D ondersteunt. Toch is de Alienware AW2310T een must voor elke pc-gamer die gamen op een hoger niveau wil tillen.

Alienware OptX AW2310T
Prijs: 499 euro (oktober 2010)

PRO: snelle responstijd; hoge lichtopbrengst,; indrukwekkende 3D-resultaten in games.
CONTRA: 199 euro extra voor 3D-brilletje; geen 3D-ondersteuning voor HDMI; tegenvallende zwartwaarden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business