Nieuws

VS gebruikt onnauwkeurige software bij luchtaanvallen

Netezza, een specialist in database-analyse, heeft illegale en nog niet afgewerkte software verkocht aan de CIA. Die heeft het vervolgens gebruikt voor onbemande luchtaanvallen.

De bewuste software, Geospatial genaamd, werd ontworpen door het bedrijf Intelligent Integration Systems (IISI) uit Massachusetts. In 2006 ging het een overeenkomst aan met staatsgenoot Netezza, dat vanaf dat moment de software aanbood in een pakket met zijn gespecialiseerde soft- en hardware voor databasewarehousing.

Gsm-signaal opsporen
Deze combinatie kan gebruikt worden om personen in realtime te lokaliseren aan de hand van een gsm-signaal, schrijft The Register. De CIA zag wel wat in een toepassing in zijn Predator-drones. Dat zijn onbemande aanvalsvliegtuigjes die nu op grote schaal worden ingezet in Afghanistan en Pakistan.

Netezza, dat vorige week nog een overnamebod van IBM ontving, sloot vorige zomer een contract met de CIA voor een bedrag van 1,18 miljoen dollar. Een jaar eerder kreeg het van IISI de exclusieve verkooprechten voor diens geolokalisatiesoftware, in combinatie met hun toenmalige NPS-hardware.

Niet compatibel
Het probleem was echter dat Netezza een contract had gesloten voor zijn nieuwe TwinFin-hardware en Geospatial hier nog niet compatibel mee was. De NPS-hardware is gebaseerd op de PowerPC-architectuur van IBM, terwijl het nieuwere TwinFin gebruikmaakt van de x86-technologie.

IISI beweert dat het onder druk is gezet door Netezza om de software te poorten naar de TwinFin-hardware. Dat waren ze volgens hun contract niet verplicht, maar ze stemden er toch mee in. Het ging echter niet snel genoeg naar de zin van de CIA.

Bugs
Netezza zou via reverse engineering de software van IISI gepoort hebben naar de TwinFin-hardware en deze aan de CIA hebben bezorgd. De inlichtingendienst was op de hoogte van de vele bugs die nog in de software zaten, maar heeft deze toch aanvaard.

“Ik was aan de grond genageld toen ik hoorde dat de CIA mensen wil vermoorden met mijn software, die niet eens werkt”, zo citeert The Register de technisch directeur van IISI op basis van officiële gerechtsdocumenten. Aanvallen met dit systeem zouden een afwijking tot 13 meter hebben.

Naar de rechter
Toen de zaak vorig jaar aan het licht kwam, daagde Netezza eerst IISI voor de rechter wegens contractbreuk in verband met de compatibiliteit van Geospatial. Die klacht werd echter afgewezen.

Nu heeft IISI op zijn beurt een klacht ingediend omdat Netezza hun software heeft aangepast en verkocht. IISI hoopt dat de rechter zowel de CIA als Netezza verbiedt om nog gebruik te maken van de Geospatial-software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business