Nieuws

Asus VG236H

Drie dimensies waarnemen is even dagelijkse kost als ademen, maar toch blijft de technologie-met-het-brilletje het futuristische gadget bij uitstek. Na de bioscoop en de huiskamer is nu ook de computer aan de beurt.

Asus brengt met de VG236H een van de eerste 3D-monitoren op de markt. Tijd voor een grondige test, met een berg films, een stapel games en een zak chips.

De Asus VG236H is een 23-inchmonitor die resoluties ondersteunt tot 1.920 x 1.080, ofwel Full HD. Met onder andere een helderheid van 400 cd/m² en een responstijd van 2 ms beantwoorden ook de andere specificaties aan onze verwachtingen van een modern beeldscherm.

Het scherm zelf is onopvallend mooi, met een belangrijk pluspunt: de bedieningsknoppen zijn echte knoppen in plaats van de aanraakzones die je tegenwoordig vaak tegenkomt. Het kader is uitgevoerd in glanzend zwart en ook het scherm zelf is glanzend.

Jammer, want hoewel een glanzend scherm vaak levendiger kleuren toont, verandert het al gauw in een spiegel wanneer er direct licht op staat. De ronde voet kreeg als kleuraccent een rood lijntje mee en toont ook een groot logo dat nog het meest doet denken aan dat van televisiezender 2BE, maar dan met 3D als opschrift.

Makkelijke installatie
Het interessantste item is echter de Nvidia GeForce 3D Vision Kit, die bestaat uit een actieve 3D-bril en een basisstation dat de signalen via infrarood naar die bril verzendt. Wat de systeemvereisten van je computer betreft, heb je Windows Vista of 7 nodig en een Nvidia GeForce 9600GT (of beter) als grafische kaart.

De Asus VG236H heeft zowel een HDMI- en een component- als een DVI-aansluiting, maar alleen die laatste ondersteunt de 3D-mogelijkheden. De installatie van het hele 3D-gebeuren is behoorlijk simpel: je hangt het scherm met de meegeleverde dual-link DVI-kabel aan je pc, verbindt het basisstation met een USB-poort van je computer en volgt een installatiewizard om de 3D-software te installeren.

De bril werkt zo’n 40 uur aan een stuk, waarna je hem met een USB-kabel weer kan opladen. Er worden ook drie verschillende neusstukken meegeleverd, voor een optimale pasvorm op ieders reukorgaan.

Ook goed zonder 3D
Nvidia levert een speciaal promotiefilmpje mee om de 3D-mogelijkheden van bril en monitor in de kijker te zetten, maar ook ‘onafhankelijke’ spelletjes en filmpjes zien er goed uit, al is het wel even wennen aan de drie kunstmatige dimensies. Op het basisstation zit trouwens een wieltje waarmee je de ‘diepte’ kan aanpassen, zodat je geleidelijk aan kan wennen aan het 3D-effect.

De bril maakt het beeld wel wat donkerder en de lampen in ons testlab zorgen voor een erg storende flikkering wanneer de bril aan het werk is. Maar dat is een probleem waar je aan de gemiddelde bureautafel geen last van zult hebben.

Los van de 3D-mogelijkheden is de Asus VG236H trouwens een goed scherm, met een zeer goede kleur- en contrastweergave. Maak je geen gebruik van het 3D-aspect, dan is de prijs natuurlijk wel wat aan de hoge kant.

Asus VG236H
Prijs: 499 euro (oktober 2010)

PRO: Erg goed scherm, zowel met als zonder 3D.
CONTRA: Hoge prijs, 3D-brilletje lastig voor brildragers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business