Nieuws

Casio EX-FH100

Casio heeft in zijn Exilim-reeks camera’s die razendsnelle reeksopnames kunnen maken. Ik ging aan de slag met de nieuwe EX-FH100.

Op het eerste gezicht ziet de FH100 er niet bijzonder uit: een vrij klassieke digitale camera met 10-megapixelbeeldsensor en een 10x optische zoomlens (24-240mm-equivalent). Als gewone camera presteert hij matig. Mijn testfoto’s zijn goed belicht, maar de kleuren ogen nogal flets. Bij kunstlicht is de automatische witbalansregeling ondermaats, zodat er een gele kleurzweem op de foto’s ligt.

De camera onderscheidt zich gelukkig in positieve zin door zijn high-speedmogelijkheden. Als je de high-speedmodus inschakelt, zakt de maximale fotoresolutie lichtjes, tot 9 megapixel. Laat je daardoor niet afschrikken, want dat is nog altijd ruim genoeg voor een afdruk op A4-formaat.

[related_article id=”158262″]

Goede timing
De camera maakt dan wel dertig opeenvolgende opnames, met een maximale snelheid van 40 beelden per seconde. In minder dan een seconde is het fotograferen voorbij. Een goede timing is dus erg belangrijk, want als je te vroeg of te laat afdrukt, staat het beslissende moment dat je wilde vastleggen er niet op.

Je kunt ook een lagere snelheid instellen, bijvoorbeeld vijftien opnames per seconde – en dan duurt zo’n reeks uiteraard twee seconden. Wanneer je de foto’s op de camera zelf bekijkt, worden ze opeenvolgend afgespeeld, zodat je een indruk van beweging krijgt. Zet je de foto’s op je computer, dan hou je een setje afzonderlijke foto’s over en ben je die beweging kwijt.

Hogesnelheidsfilmen
Gelukkig kan de FH100 ook filmen in high-speed. Net als bij de fotomodus boet je dan wel in aan resolutie. Met de normale videoframerate van dertig beeldjes per seconde (bps) filmt de FH100 namelijk in HD-resolutie (1.280 x 720 pixels). In high-speedmodus daalt de beeldgrootte tot de VGA-resolutie van 640 x 480 pixels, maar dan wel met een snelheid van 120 bps. Je legt dus vier keer meer beeldjes vast dan bij normale snelheid.

Wanneer je zo’n high-speedvideo afspeelt, wordt de actie dan ook vier keer vertraagd weergegeven. Dat is handig om bijvoorbeeld je golfswing te analyseren, of de gelaatsuitdrukking van je partner wanneer je vertelt hoeveel je jaarlijkse lidkaart van de golfclub kost. Aangezien ik niet wild ben van golf, trok ik met de camera naar een outdoor skatepark.

Door de vertraagde weergave konden de skaters precies zien hoe ze een trick uitvoerden (of sierlijk tegen de grond smakten). Overigens kun je ook met nog hogere snelheden filmen, op 240, 420 of zelfs 1.000 bps. Daarbij zakt de resolutie steeds verder, tot aan het piepkleine postzegelformaat van 224 x 64 pixels. Maar voor de meeste situaties zal 120 bps snel genoeg zijn.

Casio EX-FH100
Prijs: 349 euro (oktober 2010)

PRO: foto en video in high-speed.
CONTRA: matig als fotocamera.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business