Nieuws

Fraude bij internetbankieren verdubbeld

Meestal zwijgen de banken als vermoord over fraude met internetbankieren. Maar de Nederlandse Vereniging van Banken heeft toch cijfers openbaar gemaakt.

In de eerste helft van 2010 is er voor 4,3 miljoen euro gefraudeerd met internetbankieren, zo zegt de vereniging. Een jaar eerder kwamen dezelfde inbreuken minder voor. Tijdens de eerste zes maanden van 2009 bedroeg de fraude maar 1,9 miljoen euro.

Skimmen
Skimming is een groter probleem. Bij deze vorm van bedrog maken fraudeurs een apparaatje vast aan een bankautomaat. Daarmee kopiëren ze de magneetstrip op je kaart en registreren ze je pincode. Met die gegevens gaan ze dan op een andere automaat je bankrekening plunderen.

In de eerste helft van 2010 is er voor 11,8 miljoen euro geskimd in Nederland. Het goede nieuws is dat de techniek op haar retour is. Vorig jaar bedroeg het verlies door skimming nog 36 miljoen euro.

Aantal schadegevallen stijgt
Ook het aantal incidenten met internetbankieren met schade stijgt. Vorig jaar waren er 154 en in de eerste helft van dit jaar zijn er 514 gevallen gerapporteerd.

Het persbericht zegt ook dat phishing de meest voorkomende manier is om iemands bankgegevens te ontfutselen. Hoe de fraudeurs die informatie verzilveren, is niet duidelijk. Nederlandse banken gebruiken immers een tweestapsidentificatie, die niet zomaar vatbaar is voor phishing.

In elk geval is de openhartigheid van de banken verfrissend, vergeleken met de omertà die de Belgische banken erop nahouden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business