Nieuws

Ubuntu laat Gnome vallen

Mark Shuttleworth, de oprichter van Ubuntu, heeft aangekondigd dat Unity de standaardinterface wordt voor de Linuxdistro. Dat is slecht nieuws voor Gnome.

Unity is de interface die Ubuntu 10.10 al aan boord had in de versie voor minilaptops. Vanaf Ubuntu 11.04 zal Unity in alle versies zitten, ook in die voor desktops en laptops.

Daarmee is ook de belangrijkste reden genoemd voor de keuze: de zelfgemaakte Unity-interface is dezelfde voor netbooks als voor gewone desktops en laptops. Daarmee verdwijnt een breuklijn tussen de twee verschillende platformen, en dat moet het voor pc-fabrikanten makkelijker maken om de twee verschillende versies te ondersteunen.

Netbookgebruikers krijgen nog wel een andere interface dan desktopgebruikers. Ze krijgen bijvoorbeeld maar één venster op de voorgrond. Bij de gewone versie kun je met meerdere vensters goochelen.

Tegen Gnome?
De beslissing van Shuttleworth houdt ook een grondige afwijzing van Gnome in. Daarbij is hij vooral gemotiveerd door filosofische verschillen tussen de mensen van Ubuntu en die van Gnome.

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, wil met designers aan de slag voor de interface. En die moeten drastische beslissingen kunnen nemen en niet gebonden zijn door Gnome, waarvoor beslissingen meestal in comité genomen worden.

De keuze voor een betere interface is riskant, want Shuttleworth strijkt een grote gemeenschap Gnome-ontwikkelaars tegen de haren in. Maar tegelijk kan hij wel Linux makkelijker bruikbaar maken voor een hele hoop mensen, waardoor hij de verspreiding van Linux bevordert.

Wat de impact op het succes van Gnome wordt, is moeilijk in te schatten. Ubuntu is veruit de populairste Linuxdistributie. Een ban uit Ubuntu betekent dan ook meteen een serieuze deuk in het marktaandeel van een Linuxtechnologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business