Nieuws

Ontsnapt Huawei aan Europa?

Een deel van de overeenkomst tussen Huawei en Option is dat alle klachten over concurrentievervalsing wegvallen. Maar staat de Chinese producent van telecommateriaal hiermee wel uit de wind?

Het korte antwoord is ‘niet meteen’. De eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht, is al een onderzoek gestart naar dumping van mobiele modems op de Europese markt. Dat onderzoek kwam er op verzoek van Option.

Europees onderzoek stopgezet?
Nu Option zijn claims heeft ingetrokken, valt de enige motivatie om het onderzoek te starten weg. De commissie kan nu beslissen om het onderzoek te stoppen. Als het daarmee tenminste niet het grotere goed van Europa schaadt.

En er is weinig hoopvol nieuws, want er is geen enkel ander Europees bedrijf dat ook actief is op de markt van Option. En dus is het ‘grotere Europese goed’ niet meteen duidelijk.

“Maar, we moeten bekijken of er redenen zijn om het onderzoek verder te zetten”, klink het op het kabinet van De Gucht. “Die beslissing is nog niet gevallen.”

Ook Belgisch onderzoek
Ook de Belgische overheid heeft een klacht tegen de Chinese praktijken lopen bij Europa. Ze vraagt om beschermingsmaatregelen tegen de dumpingpraktijken. Dat is een ander onderzoek, maar die klacht staat nog.

De Belgische overheid kan beslissen om de klacht in te trekken. Maar ook als dat gebeurt, is het de Commissie zelf die oordeelt of het onderzoek verdergaat of niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business