Nieuws

Apple is vierde grootste telefoonfabrikant

Apple is in het derde kwartaal van dit jaar de op drie na grootste telefoonfabrikant ter wereld geworden. Dit blijkt uit de cijfers van marktonderzoeker IDC.

Voor het eerst sinds Apple de iPhone lanceerde, bereikt het bedrijf de top vijf van de best verkopende telefoonfabrikanten. Het wipt over Sony Ericsson en BlackBerry-fabrikant RIM naar de vierde plaats. RIM zakt naar de vijfde plaats. Sony Ericsson valt na zes jaar uit de top vijf. Het verkocht slechts 10,4 miljoen toestellen.

Nokia blijft aan kop
Nokia is nog steeds koploper, met een marktaandeel van 32,4 procent. De fabrikant verkocht tijdens het afgelopen kwartaal 110,4 miljoen telefoons. De marktleider wordt gevolgd door Samsung (21 procent), LG (8,3 procent), Apple (4,1 procent) en RIM (3,6 procent).

[related_article id=”158256″]

Samsung bereikte voor het eerst de kaap van 70 miljoen mobiele telefoons. Daar waren dubbel zoveel smartphones bij als in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit komt vooral door de lancering van de Wave en Galaxy S. Fabrikant LG verkocht minder toestellen dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Smartphones domineren
Hoewel Apple RIM nu heeft ingehaald, vertonen beide fabrikanten de grootste groeicijfers. “De entree van Apple in de top 5 toont het groeiend succes van smartphones aan. Mobiele-telefoonmakers van populaire modellen zijn zelfs de snelst groeiende bedrijven ter wereld”, stelt Kevin Restivo, analist bij IDC.

Deze trend zet Nokia al geruime tijd onder druk. “Nokia’s positie op de markt van de traditionele mobiele telefoons wankelt bovendien door de opkomst van goedkope Chinese toestellen, zeker in ontwikkelingslanden”, licht analist Ramon Llamas toe. “Om de concurrentie aan te kunnen, focust Nokia zich op het verbeteren van zijn smartphones.”

Dit werpt zijn vruchten af, want de verkoop van Nokia-smartphones steeg met 61 procent in het derde kwartaal.

In totaal werden er in het derde kwartaal ruim 340 miljoen telefoons verscheept. Dat is flink wat meer dan de 297 miljoen van een jaar geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business