Nieuws

Propellerhead Reason 5

Drie jaar hebben de techneuten van het Zweedse Propellerhead Software gesleuteld aan de opvolger van Reason 4. Maar worden de verwachtingen met deze nieuwe versie ook ingelost?

Het is natuurlijk niet zo dat Propellerhead Software al die jaren heeft stilgezeten, want het bedrijf heeft nog andere producten in zijn aanbod (ReCycle en ReFills) en tussendoor lanceerde het ook nog ReBirth for iPhone en Record.

Opnamekit apart
Dit laatste programma kan als stand-alone gebruikt worden, maar dient eigenlijk als aanvulling op Reason. Hoewel Reason een all-in studio is, ontbreekt de mogelijkheid om externe audio op te nemen. Record vangt dat gemis op. Beide producten (Record 1.5 en Reason 5) kunnen dan ook als bundel worden aangekocht (405 euro).

Terug naar Reason 5. De installatie is een fluitje van een cent. Er is geen gedoe met drivers en vooraf geïnstalleerde plug-ins van derden; die laatste worden namelijk niet ondersteund. Een paar klikken later staat Reason 5 op je computer. Op het eerste gezicht lijkt er niks veranderd. Goed nieuws vinden we persoonlijk, want dat betekent dat gebruikers van eerdere versies gewoon als vanouds aan de slag kunnen.

Nieuwe instrumenten
Uit het persbericht leren we dat er maar twee belangrijke vernieuwingen zijn: de toevoeging van de twee instrumenten Kong en Dr. Octorex. Niet toevallig staat er bij de allereerste opstart een song klaar die gemaakt is met beide modules.

Door op Play te drukken, hoor je wat de instrumenten te bieden hebben. Wat we te horen krijgen, kan ons zeer bekoren: het geluid is fris en vernieuwend. Vooral Kong steelt de show. Deze complexe drummodule beschikt over verschillende drumgenerators (samples, virtueel analoog, enzovoort) en tal van effecten.

Die mix van technologie biedt niet alleen waanzinnig veel mogelijkheden, het zorgt daarnaast voor een sound die niet te eenzijdig is. Ook de parameters die per module – er zijn er zestien, die door evenveel ‘pads’ worden aangestuurd – dynamisch kunnen worden ingesteld, maken dat Kong de uitgebreidste drummodule is die we tot op heden mochten testen.

Over naar Dr. Octorex, wat eigenlijk niet meer is dan een achtvoudige versie van Dr. Rex, een instrument dat ook al in Reason 4 zat. De meegeleverde geluidsbanken geven een goed idee van wat de mogelijkheden zijn. Ook met dit instrument kom je muzikaal al een heel eind. Combineer dit met Kong en de vele andere instrumenten die al in eerdere versies werden geïntroduceerd en je beschikt over een indrukwekkende all-in-one studio.

De moeite?
De grote vraag is natuurlijk of een toevoeging van twee instrumenten voldoende is om de aanschaf of upgrade naar versie 5 te legitimeren? Wat ons betreft, absoluut. Het technisch vernuft in Kong en in mindere mate Dr. Octorex zorgen ervoor dat verveling de komende jaren niet zal toeslaan.

Propellerhead Reason 5
Prijs: 305 euro (november 2010)

PRO: volledig; meegeleverde geluidjes; samples en loops; gebruiksgemak; de prijs.
CONTRA: ondersteunt geen plug-ins van derden; geen MIDI out.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business