Nieuws

iPhoto ’11

iPhoto mag dan wel de consumentenoplossing zijn om foto’s te bewerken, toch deelt het pakket nogal wat functionaliteit met Aperture, dat gericht is op professionele fotografen.

Sinds de ’09-versie is iPhoto niet erg veel veranderd. De gebruikersinterface blijft grotendeels ongewijzigd, met uitzondering van een modus om naar fullscreen over te schakelen (om bijvoorbeeld je fotoalbums te bekijken zonder veel visuele afleidingen) en meer mogelijkheden om je werk te delen op Facebook of via e-mail.

Aanpassingen in de zijbalk
Ervaren iPhotogebruikers zullen de bedachtzame aanpassingen aan de edit-tools en de slideshowmaker kunnen waarderen. Het aanpassen van foto’s gebeurt in een zijbalk die taken opsplitst in snelle oplossingen en effecten – het menu ‘adjust’ uit vorige versies blijft aanwezig. Deze tabbladinterface maakt het makkelijk om tussen verschillende instellingen te navigeren, en dat is een substantiële verandering met de vorige methode. Daarbij stonden alle bedieningselementen onder de foto, of in kleine zwevende menu’s.

[related_article id=”158256″]

De nieuwe manier neemt wel meer schermruimte in dan de vorige, maar je bent minder in de weer met de positionering van de verschillende menu’s. In de slideshowmaker kun je uit dubbel zoveel thema’s kiezen als bij de vorige versie. Deze nieuwe thema’s (waaronder het antiek aandoende Vintage Prints, het gps-vriendelijk thema Places, en een foto-origami) maken allemaal gebruik van Apples zogenaamde Core Animation-technologie om een vloeiend effect aan je foto’s te geven.

Foto’s op de kaart
Vooral de Places-slideshow is een van de visueel interessantste toevoegingen. Die gaat op zoek naar gps-data in je foto’s en haalt bijhorende kaarten binnen. Vervolgens worden je foto’s op die kaart geplot en krijg je een leuk zoomeffect te zien als je door de foto’s bladert. Een slimme manier van Apple om mensen aan te moedigen hun foto’s te geotaggen. Sommige camera’s (en ook de iPhone) doen dat automatisch, maar je kunt zo’n geotag ook achteraf aan je foto koppelen in iPhoto.

iPhoto ’11 heeft ook het delen van foto’s meer op de voorgrond gebracht. De Facebookintegratie, die in een vorige versie ook al aanwezig was, gaat nog een stuk verder. Je kunt nu niet alleen een foto toevoegen aan een fotoalbum op Facebook, maar ook op je prikbord posten of meteen als profielfoto instellen.

Ook de e-mailtool werd flink onder handen genomen. Als je nu iemand een foto wil mailen, kan je een bericht samenstellen in iPhoto en hoef je niet eerst de mailtoepassingen op te starten. Dit werkt voor alle maildiensten die je ook in de gewone mailclient kan instellen, zoals Hotmail, Gmail en Yahoo Mail. Je kunt ook een nieuw account instellen in iPhoto.

Kalenderfunctie volgt later
iPhoto heeft nog steeds enkele ‘analoge’ diensten aan boord, om foto’s af te drukken of een fotoboek samen te stellen. Jammer genoeg is er geen mogelijkheid om zelf kalenders te maken, iets wat in vorige versies van iPhoto wel mogelijk was. Apple heeft wel al gezegd de kalenderoptie opnieuw toe te voegen in een toekomstige update.

iPhoto blijft een flinke concurrent voor andere pakketten zoals Google Picasa, dat ook beschikbaar is voor Mac-gebruikers. De aanpassingen die dit jaar werden gemaakt zorgen voor een betere online integratie en leveren een mooie fullscreen foto-ervaring op. Maar bij Google zitten ze ook niet stil, en hun integratie met Picasa Web Albums en de recente toevoeging van Picnik (om foto’s online te bewerken) maken dat je veel meer kan doen met je foto’s terwijl je niet op je vaste machine werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business