Nieuws

E-lezer met kleur vanaf maart in China

Hanvon Technologies, Chinees marktleider in e-lezers, onthult deze week op de FPD International Tradeshow in Tokio ’s werelds eerste commerciële e-reader met een e-inkscherm dat kleuren kan weergeven. Het toestel ligt vanaf maart in de Chinese winkels voor 440 dollar, de Verenigde Staten volgen mogelijk kort daarna.

De fabrikant mikt, mede door de forse prijs, op het zakelijke publiek. De digitale-boekenlezer heeft een schermdiagonaal van 9,68 inch en wordt bediend met een aanraakgevoelig scherm. Het apparaat heeft draadloze ondersteuning voor wifi en 3G.

Voordelen e-ink
Het grootste nadeel van de technologie achter e-ink, dat in negentig procent van alle e-readers wereldwijd wordt gebruikt, is het onvermogen om kleur weer te geven. Daar staat wel een laag energieverbruik tegenover. Ook is er geen achtergrondverlichting vereist, waardoor de schermen minder belastend voor de ogen zijn en in direct zonlicht gebruikt kunnen worden.

[related_article id=”161563″]

De Chinese fabrikant heeft nu een oplossing gevonden voor het gebrek aan kleur, al is de weergave (nog) niet te vergelijken met die van een conventioneel lcd-scherm zoals in de iPad. "De kleuren zijn vaal, alsof je naar een oude foto kijkt", schrijft The New York Times.

Kleurfilter garandeert batterijduur
Hanvon gebruikt voor zijn nieuwe toestel een standaard e-inkscherm, waarover een kleurenfilter wordt gelegd. Hierdoor gaat de batterij even lang mee als bij een e-inktoestel dat alleen zwart en wit kan weergeven.

Andere e-readerfabrikanten waaronder Amazon en Sony wachten nog af tot de technologie goed genoeg is om hun toestellen kleur mee te geven. Ook willen ze de verversingssnelheid van het scherm verhogen. Die is momenteel nog te laag om video te kunnen weergeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business