Nieuws

Apple draagt Java over aan Oracle

Na jaren Java for Mac OS X zelf te hebben beheerd, draagt Apple de controle over aan Oracle. Dat hebben de twee bedrijven zaterdag gemeld.

Na de overname van Sun Microsystems door Oracle in januari is de voogdij over Java verhuisd naar de databankenspecialist, die zelf ook serversoftware met Java verkoopt.

Java is een veelgebruikte technologie op servers en op mobiele telefoons. Op de pc heeft de technologie nooit haar volle potentieel kunnen waarmaken: als tool voor ontwikkelaars om eenzelfde toepassing op verschillende platformen te laten draaien.

[related_article id=”158256″]

Door de machtsoverdracht naar Oracle gaat Apple ook zijn werk aan de OpenJDK overdragen, het openbronproject waarin Java wordt ontwikkeld. Apple gaat zijn huidige versie van Java Standard Edition 6 verder onderhouden voor Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) en 10.7 (Lion). Oracle gaat Java SE 7 voor de Mac uitbrengen.

De overdracht komt niet als een verrassing. Bij de vrijgave van een geüpdatete versie van Java SE 6 in oktober raadde Apple het gebruik van Java al af. Het vertelde programmeurs dus dat ze beter andere plannen konden maken als ze op Java vertrouwden.

Gosling duidt
Interessanter dan deze situatie tussen Apple en Oracle is het historische kader dat James Gosling schetst. Hij is de vader van Java en heeft interessante stukjes informatie gelost sinds hij een overstap afsloeg naar Oracle en naar de Prins van de Duisternis, zoals hij Oracle-topman Larry Ellison noemt.

Apple omarmde Java toen het nog zwakker stond. Net zoals onder meer IBM en HP nam het de verantwoordelijkheid op zich om de virtuele-machinesoftware te leveren om Javaprogramma’s mee te draaien.

“In het begin stonden ze erop om Java zelf te herschrijven voor Apple-computers. Ze hebben er geweldig veel moeite voor gedaan; ze hebben goed gewerkt”, zei Gosling in een blogpost in oktober. “Maar vervolgens, toen OS X voet aan grond kreeg en Apple ontwikkelaars kon overtuigen om voor hun eigen omgeving te schrijven, kreeg hun neiging tot absolute controle de overhand. Ze zijn minder energie in Java gaan stoppen.”

Oracle dwong Apple op knieën
Een sappiger deel van het verhaal gaat over de moeilijkheden in discussies over Apple dat zich van Java wil ontdoen. Nu blijkt dat het bedrijf programmeerinterfaces (API’s) heeft gebruikt die niet beschikbaar waren voor anderen, volgens Gosling.

“Het grootste obstakel was het gebruik van geheime API’s. Ja, OS X heeft een heleboel geheime API’s. Het grootste gebied (dat ik ken) is in de grafische rendering”, aldus Gosling.

In één specifiek geval, zegt hij, had de grafische specificatie van Java “voorzichtige bewoordingen” om Apples grafische aanpak mogelijk te maken. Apple vereiste anti-aliasing. Dat is een oude grafische techniek waarbij middelmatig gekleurde pixels de zigzagranden van kromme of diagonale lijnen met vierkante pixels verzachten. Java kon zowel rendering met aliasing als met anti-aliasing aan. En Apples aanpak viel niet in goede aarde bij één ontwikkelaar.

“De meeste programmeurs pasten hun toepassingen aan, zodat beide gevallen werkten”, zei Gosling. “Maar één ontwikkelaar nam ‘fuck you’ als houding aan en dwong Apple om rendering met aliasing te gebruiken. Wat ze stil hebben gehouden, omdat het zoiets vreselijks was om te doen. Die ‘ene ontwikkelaar’? Oracle natuurlijk.”

Met een bijdrage van Stephen Shankland

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business