Nieuws

Intel toont Sandy Bridge begin 2011

Intel zal zijn nieuwe lijn Sandy Bridge-processors lanceren tijdens de CES-beurs, die van 6 tot 9 januari plaatsvindt in Las Vegas.

Dat meldt Electronista op basis van een officiële uitnodiging voor het evenement. Veel nieuwe details zijn er niet, maar het staat vast dat bij de Sandy Bridge-architectuur de nadruk ligt op de integratie van de grafische processor in de chip.

Configuraties
Sandy Bridge-processors, ook de tweede generatie Intel Core-processores genoemd, zullen voor desktopcomputers te krijgen zijn in een groot aantal configuraties: van dualcore Core i3-processors tot quadcore Core i7-processors van 3,4 GHz.

[related_article id=”152275″]

Voor gebruik in laptops staan er dualcore Core i5 en i7-processors op stapel. Die moeten verkrijgbaar zijn met kloksnelheden van 2,5 tot 2,7 GHz. Desktopvervangers krijgen een quadcore Core i7 onder de motorkap met een rekensnelheid van 2,2 tot 2,5 GHz.

Geïntegreerde oplossing
Alle Sandy Bridge-processors zullen volgens het 32nm-procédé worden gebakken. Voor de mainstream laptopprocessors is het bovendien de eerste keer dat de grafische technologie van Intel op hetzelfde plaatje silicium als de CPU wordt geplaatst.

Bij de huidige generatie Core-processors bevindt de grafische chip zich immers op een apart plaatje silicium dat in de chipverpakking is verwerkt. Bovendien loopt Intel met zijn grafische oplossingen nog een productieproces achter op zijn CPU’s.

32 nanometer
Zo worden de CPU’s in de huidige Core i7-chips al op 32 nanometer gefabriceerd, terwijl de GPU nog volgens het 45nm-procédé wordt gebakken op een apart stukje silicium. In Sandy Bridge-processors worden beide op 32 nanometer op een stuk silicium geëtst.

Intel wil zo concurreren met de krachtigere aparte grafische chips van Nvidia en AMD en de geïntegreerde oplossing van die laatste.

Tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in september demonstreerde Intel al de kracht van de Sandy Bridge-processors.

coreihardwareintelnieuwsontwikkelaarsandybridge

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals