Nieuws

Minder spam, meer malware

Het afgelopen jaar is er nog nooit zo weinig spam geweest als het voorbije kwartaal. De hoeveelheid malware heeft dan weer een recordhoogte bereikt, volgens McAfee.

De beveiliger komt tot die vaststelling in het recentste McAfee Threats Report, over het derde kwartaal van 2010 (pdf). Er is wel nog steeds heel erg veel spam, maar de aantallen nemen af sinds januari. En dat is het geval in alle landen die McAfee in de gaten houdt, met uitzondering van Rusland, Griekenland, Wit-Rusland en Indonesië.

Tot zover het goede nieuws.

Het aantal malwarebedreigingen staat op het hoogste punt ooit, volgens het beveiligingsbedrijf. In het derde kwartaal werden er elke dag gemiddeld 60.000 nieuwe bedreigingen vastgesteld – vier keer zoveel als in 2007. De database van McAfee van dit jaar bevat intussen maar liefst 14 miljoen unieke stukjes malware. En dat zijn er een miljoen meer dan rond deze tijd vorig jaar.

Zeus, Stuxnet en Koobface
Een van de meer verfijnde bedreigingen van het afgelopen jaar was het Zeus-botnet, ontworpen om informatie te onderscheppen tijdens banktransacties. In het derde kwartaal verbreedde Zeus zijn actieterrein naar mobiele toestellen, om bepaalde sms-berichten te onderscheppen.

Er was natuurlijk ook Stuxnet, dat de afgelopen maanden furore maakte. Deze geavanceerde worm kon worden ingezet als een wapen, en was er op uit om fabrieken te saboteren en fysieke schade te veroorzaken aan bepaalde installaties.

Cybercriminelen doen hun huiswerk
Ook sociale netwerken blijven ernstig onder vuur liggen. De impact van malware zoals AutoRun en Koobface mag dan wel verminderd zijn sinds het begin van het jaar, toch waarschuwt McAfee dat deze bedreigingen nog steeds actueel zijn en zullen blijven zolang er sociale netwerken bestaan.

“Ons rapport van het derde kwartaal toont aan dat cybercriminelen niet alleen slimmer worden, maar dat aanvallen steeds ernstiger worden”, zegt Mike Gallagher, die bij McAfee instaat voor Global Threat Intelligence. “Cybercriminelen doen hun huiswerk, en beseffen wat populair is, en welke toepassingen onveilig zijn. Ze vallen mobiele telefoons en sociale netwerken aan, dus het opvoeden van mensen over hun online activiteiten en het gebruiken van de juiste beveiligingstechnologie is uitermate belangrijk.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business