Nieuws

Adobe Photoshop Elements 9

Adobe Photoshop Elements 9 voegt blikvangers uit Photoshop CS5 toe aan een toch al indrukwekkende fotobewerker, die ideaal is voor beginners maar ook voor ervaren gebruikers wat in petto heeft.

Als je Photoshop Elements 9 voor het eerst start, krijg je twee knoppen in beeld voor organiseren of bewerken. Het scheiden van die twee functies zorgt voor een verwarrend begin. We vinden dat andere, meer op professionals gerichte applicaties dit intuïtiever aanpakken. Toch zijn beide onderdelen praktisch en plezierig ingericht.

De fotobeheerder werkt hetzelfde als bij Premiere Elements 9, waarbij zowel foto’s als video’s worden weergegeven. Het zou wel zo fijn zijn om die met een knop van elkaar te scheiden. Bij de weergave moet je kiezen tussen thumbnails of weergave op volledig scherm. We missen een mengvorm van die twee aanzichten.

Organizer verbeterd, maar blijft zwak
Alhoewel de Organizer met zijn navigatie en gedwongen mapstructuur de zwakste schakel blijft in het geheel, is de fotobeheerder wel sneller en alerter geworden. Als je honderden foto’s hebt geïmporteerd, kan dat een verademing zijn. De integratie met Facebook is erg geslaagd, waarbij Elements aan foto’s de voor de netwerksite maximum toegelaten resolutie geeft voor je een groep foto’s uploadt.

Photoshop Elements laat pas echt zien wat het waard is tijdens het bewerken. De software heeft nieuwe Photoshop-trucs toegevoegd, maar dan zonder de moeilijkheidsgraad van zijn grote broer. De omgevingsbewuste functies, uniek aan Adobe Photoshop CS5, zijn hier in simpelere uitvoering terug te vinden.

Zo is de Spot Healing Brush uitgerust met content-aware fill om grote, ongewenste elementen en accenten snel weg te schilderen. Ook worden laagmaskers geïntroduceerd, waarmee je de transparantie van verschillende beeldlagen eenvoudig kunt aanpassen. Ook bij de panoramamodus, waarbij je gelijkende foto’s aan elkaar kunt plakken, is goed gebruik gemaakt van de omgevingsbewuste vulfunctie.

Deze effecten werken tot op zekere hoogte. Drukke achtergronden of ingewikkelde overgangen zullen er desastreus uitzien.

Style Match
Een van onze favoriete nieuwe functies is de Photomerge Style Match. Hiermee neem je het kleurenpalet en contrast van de ene foto en past het toe op de andere. Met schuifjes kun je bepalen hoe sterk het effect wordt overgenomen, wat bijvoorbeeld leuk kan zijn om een kleureneffect te geven aan een zwartwitfoto. Je moet wel foto’s gebruiken met een erg specifieke stijl, anders blijf je met beeldruis zitten die moeilijk te verwijderen is.

Met andere onderdelen van de Photomerge-group kun je onder meer ogen verwisselen, de beste gezichtsuitdrukkingen combineren bij meerdere gelijkaardige afdrukken van een groepsfoto, of ongewenste elementen snel verwijderen.

Een van de sterkste punten van Photoshop Elements blijft de begeleiding. Bij veel geavanceerde functies zijn stappengidsen beschikbaar, waaronder nu ook voor het maken van een ‘perfect portret’ dat je langs verschillende modi leidt om het juiste effect te krijgen. Dankzij de strakke gidsen krijgen amateurgebruikers steeds meer armslag om professioneel uitziende foto-effecten te realiseren.

Met een groot aantal templates, flexibele printopties en directe uploads naar fotoprintsites als Shutterfly is ook het printen beter geregeld.

Voor wie veel wil doen met foto’s, maar Photoshop te duur en te tijdrovend vindt, is Adobe Photoshop Elements 9 een uitstekende keuze. Het fotobeheer mag beter, maar met de nieuwe content-aware-effecten en directe uploadmogelijkheid naar Facebook is deze budgetsuite een aanrader.

Adobe Photoshop Elements 9
Prijs: 99,99 euro (december 2010)

Pro: uitgebreid en krachtig; sterk in geolabels en gezichtsherkenning; veelzijdig printen.
Contra: fotobeheerder is apart; Photomerge Style Match niet voor alle foto’s geschikt; geen scheiding mogelijk tussen afbeeldingen en video’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business