Nieuws

Een preview van Office 365

Microsoft Office 365 zal ergens volgend jaar verschijnen. Het is een stap in Microsofts grotere plan om Office in de cloud te krijgen.

Microsoft is al in het stadium van testen met kleine bedrijven, en het heeft een wachtlijst van zo’n zestigduizend bedrijven. In de tussentijd blijft Microsoft zijn product bijschaven, terwijl het zijn testgroep uitbreidt, zowel in aantal als in de omvang van bedrijven.

Onze zustersite CNet kreeg toegang tot een vroege versie van Office 365. Deze is ontwikkeld voor een groot aantal browsers, zoals Firefox en Safari. In Chrome werkt het nog niet, maar dat zal wel het geval zijn als het product klaar is.

[related_article id=”161452″]

Office 365 is ook platformonafhankelijk, dus je kunt er zowel op de Mac als op pc mee uit de voeten.

Het goede nieuws is dat in de korte testperiode alles werkte zoals Microsoft heeft beloofd. Het slechte nieuws is dat je er nog niet meteen mee aan de slag kan. En het is ook nog bijlange na geen Office, met al zijn functies, waarvoor je niets hoeft te installeren.

Wat is het en wat is het niet?
Het eerste wat we op voorhand al moeten zeggen, is dat dit geen Google Apps is. Niet om een dienst die nog niet eens gelanceerd is af te kraken. We wijzen er alleen maar op dat de dienst een aantal kerntaken van Office neemt en deze op internet beschikbaar maakt voor bedrijven.

Voor consumenten is er nog altijd kantoor- en samenwerkingssoftware in Windows Live Services, Docs.com en Office Web Apps. Maar Office 365 is een heel ander beestje.

 

 

 

 

Dat betekent dat de eindgebruiker dingen krijgt als een gehoste versie van Outlook, Sharepoint (dat in Office 365 ‘Team Site’ heet) en Lync, de nieuwste versie van Office Communicator. Dat allemaal zonder dat je eigen servers moet kopen en zonder dat je zorgen hebt om deze up-to-date te houden.

Microsoft biedt het aan als een abonnementsdienst die ergens tussen de 2 en de 24 euro per maand kost, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en de gewenste diensten.

Office Web Apps
Opvallend afwezig in de interface van Office 365 is Microsofts suite voor Office Web Apps, die toch het best vergelijkbaar is met Google Docs. De Office Web Apps komen wel op het hoofdpodium als je werkt met de gehoste versie van Sharepoint, waarmee je documenten kunt bekijken in Office Web Apps.

Als je echt een document wilt maken, moet je nog steeds de Officesoftware hebben, of naar de site van Office Web Apps zelf gaan. Van daaruit kun je dan op Sharepoint opslaan.

Om documenten of presentaties te maken, moeten mensen in kleine bedrijven naar de site van Office Web Apps gaan. Zij die voor een duurdere versie van Office 365 tekenen, kunnen ook een abonnement op Microsoft Office 2010 met lokaal geïnstalleerde software nemen. Die verbindt dan met Office 365 Team Site en Outlook via een specifiek menu in Office.

Nog niet helemaal goed
Het resultaat is dat Office 365 nog niet helemaal goed werkt als een samenhangend geheel van online Microsoftdiensten waarbij je van het ene component naar het andere kunt springen.

Je bent ook nog erg afhankelijk van de software die je wel moet installeren. Dat zal nog wel veranderen, maar nu zorgt het ervoor dat een workflow met documenten maken en delen een hybride ervaring wordt, waarbij je met verschillende producten moet goochelen.

Het wordt bewolkt
De kern van de gebruikersinterface deelt de gehoste diensten in drie stukken: Home, Outlook en Team Site. De links tussen de onderdelen blijven dezelfde, ongeacht wat je aan het doen bent. Tenzij je Team Site aanklikt, dan word je doorgestuurd naar je eigen Sharepointsite.

 

Het thuisscherm van Office 365's laat je naar Outlook springen en naar de 'Home site' van je team.
Het thuisscherm van Office 365 laat je naar Outlook springen en naar de ‘Home-site’ van je team. (credit: Josh Lowensohn/CNet)

Een van de duidelijkste voordelen van de gehoste versie van Exchange is de mogelijkheid voor een bedrijf om alle mail te verhuizen van de plaatselijk geïnstalleerde mailservers. Of je kunt ze gewoon naast elkaar draaien.

In onze preview is de webclient van Outlook snel geladen en heeft die een paar leuke trucjes, zoals Officebijlagen openen in een pop-up. Iets wat vrij handig is als je op een gedeelde computer werkt die geen Office heeft. Toetsencombinaties werken ook goed en laten je snel navigeren door een hoop ongelezen berichten.

De webtoepassing van Outlook zou niet zo hard mogen verschillen van wat mensen kennen. Gebruikers krijgen alle gebruikelijke toeters en bellen, zoals mail, agenda en contacten.

De webtoepassing van Outlook zou niet zo veel mogen verschillen van wat mensen kennen. Gebruikers krijgen alle gebruikelijke toeters en bellen, zoals mail, agenda en contacten. (Beeld: Josh Lowensohn/CNet)

Geen test van Lync
We kunnen geen grootschalige test van Lync doen, een toepassing die tot voor kort nog Office Communicator heette. Lync is een instant messagingsysteem met aanwezigheidsstatusweergave, audio- en videoconferentie en spraakbesturing.

Het is iets wat gebruikers installeren en lokaal draaien. Een losstaand stuk software dat in de toekomst verder ingebouwd zal worden in Office.

De vertaling van Lync naar een webomgeving houdt in dat gebruikers een ietwat zwakkere versie krijgen in de browser, zonder software te installeren. Het heeft een aanwezigheidsstatusweergave die ook in het startscherm van Office 365 en in Outlook Web App zit.

Team Site
Het derde deel van Office 365 is de Team Site, die vrij veel lijkt op Sharepoint. Het heeft dezelfde functies en workflow. Het is ook een van de zaken waarmee Office 365 zijn kracht toont, omdat je snel een groep documenten kan bekijken, lezen en aanpassen op één plek.

Dat is een samenhangende webervaring zoals het hoort. Maar het is nog een eiland, in plaats van een degelijke integratie met de startpagina van Office 365 en de Outlookclient.

Team Sites zou Sharepointgebruikers bekend moeten voorkomen.
Team Sites zou Sharepointgebruikers bekend moeten voorkomen. (Credit: Josh Lowensohn/CNET)

Nog niet helemaal bewolkt
Hoewel het heel indrukwekkend is, zijn er nog vragen over Microsofts visie op Office 365. Is het echt een lanceerplatform om Micosoftsoftware te gebruiken, of wordt het meer een volledige oplossing om, waar je ook bent, zaken te kunnen afwerken met de computer?

Een ander probleem (waarschijnlijk minder belangrijk met alomtegenwoordig breedband) is dat Office 365 steeds een internetverbinding nodig heeft. Microsofts troefkaart is dan weer dat het de software lokaal installeren best wel voor elkaar heeft, in tegenstelling tot Google.

Het enige probleem is de overgang tussen de twee. En de bruikbaarheid krijgt een knauw bij gebruikers die softwarevrij willen zijn en toch mobiel willen blijven.

Naarmate het platform verder zal groeien, zullen die problemen wel opgelost worden. In de tussentijd is het de moeite waard om eens naar Office 365 te kijken. Microsoft is immers bezig met een huzarenstukje: een heel ingewikkeld softwaresysteem in de wolk te duwen.

Met medewerking van Josh Lowensohn

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business