Nieuws

AVM FritzBox Fon WLAN 7390

Een router voor thuis die bijna 290 euro kost? Weinigen die het er voor over hebben, maar gelukkig kent de FritzBox Fon WLAN 7390 van AVM veel meer kunstjes dan alleen het routeren van IP-pakketten.

Laten we even opsommen: deze FritzBox is tegelijkertijd een breedbandrouter, VDSL2- en ADSL2+-modem, een dualband wifi-toegangspunt, gigabitswitch, én een analoog/digitale telefooncentrale in een relatief compact kastje. Hij kan daarnaast dienst doen als USB-printserver, en als (bescheiden) NAS.

Apparatenvervanger
Nu weet je meteen waarom de FritzBox zo aantrekkelijk is: hij vervangt een veelvoud aan apparaten. De verregaande integratie van al deze functies bespaart je bovendien niet alleen ruimte, het geheel werkt ook zuiniger. Volgens onze metingen verbruikt deze router slechts zes watt.

Wie geen DSL heeft en surft via de kabel, kan dit tijdens de installatie aangeven. De kabelmodem plug je dan in op de eerste poort van de LAN-switch. Wel een tikkeltje sneu dat je daarvoor een netwerkpoort moet opofferen, want nu blijven er nog maar drie vrij voor andere apparaten. Overigens ondersteunt de ingebouwde VDSL2-modem snelheden tot 100 Mbit/s en is hij voorgeconfigureerd voor de belangrijkste DSL-aanbieders.

Wat telefoonfuncties betreft, onderscheidt de 7390 zich niet meteen van andere FritzBoxen. Maar het blijft indrukwekkend om zien hoe je analoge telefoons rechtstreeks aansluit, en vervolgens via een voipprovider aan internettelefonie doet. Antwoordmachines, faxen, DECT, belregels, telefoonboekje, het zit er allemaal in.

Geen Nederlanse webinterface
De webinterface van deze FritzBox is helaas niet beschikbaar in het Nederlands. Geen nood, want de heldere indeling en de vele mogelijkheden maken alles goed. Wij zijn nog altijd onder de indruk van de wificonfiguratie, waarbij je vanuit de webinterface in een grafiekje de werkingskanalen van de rondomliggende wifinetwerken te zien krijgt. Dat vergemakkelijkt het zoeken naar een storingsvrij kanaal.

Je kunt ook het kanaal automatisch laten detecteren, maar in ons geval levert dat niet het gewenste resultaat op: op het gekozen kanaal zijn nog twee andere netwerken actief!

We vergeleken de FritzBox met de Gaming Router II van Sitecom (review). Belangrijkste conclusie is dat de FritzBox op middellange afstanden nog steeds een goede doorvoersnelheid weet te behalen, en dit zowel voor 2,4 GHz- als 5 GHz-verbindingen.

Meer dan twintig meter blijkt echter problematisch. Mogelijk spelen de interne antennes de FritzBox parten. Op korte afstanden is de Gaming Router II sneller, en ook aan de routeercapaciteit van de Sitecom kan de FritzBox niet tippen.

AVM FritzBox WLAN 7390
Prijs: 289 euro (december 2100)

PRO: zeer veel functionaliteit; 512 MB ingebouwd geheugen voor NAS; uitermate geschikt voor voip.
CONTRA: geen Nederlandstalige webinterface; blijft een dure vogel; interne antennes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business