Google lanceert in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB een ov-planner: Google Transit. Nadat er vorige week al over bericht werd, wordt de dienst vandaag officieel gelanceerd. Dit meldt Google zelf. Google Transit, dat ingebakken zit in Google Maps, biedt gebruikers de mogelijkheid om hun reis met het openbaar vervoer van deur […]

Advertentie

Google lanceert in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB een ov-planner: Google Transit.

Nadat er vorige week al over bericht werd, wordt de dienst vandaag officieel gelanceerd. Dit meldt Google zelf.

Google Transit, dat ingebakken zit in Google Maps, biedt gebruikers de mogelijkheid om hun reis met het openbaar vervoer van deur tot deur te plannen. Dat kan ook via een iPhone- of Android-applicatie. De routes en dienstregelingen van de NS-treinen en van alle trams, metro’s, bussen en pontjes van het GVB zijn opgenomen.

 

“We streven ernaar om alle ov-bedrijven in Nederland op te nemen in Transit”, stelt directeur Pim van der Feltz van Google Benelux, tegenover het ANP.

9292ov
Volgens de NS is populariteit van de bekende reisplanner 9292ov niet in gevaar. “Ons doel en ook van 9292ov is om reisinformatie zo breed en laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen”, zegt een woordvoerder van NS. “Misschien raken ze een deel van de bezoekers kwijt, maar hoe meer ov-informatie er verspreid wordt, hoe beter.”

Het is overigens de eerste keer dat de NS actuele reisinformatie, zoals storingen, met derden deelt. Vooralsnog was deze informatie alleen op ns.nl beschikbaar.

Andere landen
Google Transit werkt al langer in andere landen en steden. Er zijn meer dan 448 steden opgenomen. De Vlaamse busdienstregeling van De Lijn wordt vanaf 2011 in Maps geïntegreerd.

 

Advertentie