Laten we eerlijk zijn: Windows Mobile is al jaren een draak van een OS. Daarom spreekt iedereen over Android en de iPhone, en niet over Windows-gsm’s. Tijd voor een serieuze reboot. Wanneer je dit leest, is Windows Phone 7 al officieel gelanceerd en zullen er vijf toestellen beschikbaar zijn. Hofleveranciers van dienst zijn HTC, LG […]

Laten we eerlijk zijn: Windows Mobile is al jaren een draak van een OS. Daarom spreekt iedereen over Android en de iPhone, en niet over Windows-gsm’s. Tijd voor een serieuze reboot.

Wanneer je dit leest, is Windows Phone 7 al officieel gelanceerd en zullen er vijf toestellen beschikbaar zijn. Hofleveranciers van dienst zijn HTC, LG en Samsung, die elk een of twee modellen uitbrengen. Voorlopig allemaal highend toestellen, maar volgend jaar zijn er ook goedkopere te verwachten.

Wij bekijken de LG Optimus 7, een toestel met een 3,8 inch touchscreen, een processor van 1 GHz, een 5-megapixelcamera en met 16 GB geheugen aan boord. Er is geen sleuf voor extra geheugenkaarten, dus qua opslagruimte zijn we hiermee rond. Het is een stevig toestel dat met zijn metalen achterkant de indruk geeft dat het tegen een stootje kan.

 

Snelle tegels
Zet de Optimus 7 aan en je ziet iets helemaal anders dan de rijen van app-icoontjes zoals Apples iOS en Android serveren. Op het scherm verschijnen grote tegels (of tiles), die telkens een snelkoppeling zijn naar een bepaalde functie of contactpersoon. Sommige tegels zijn geanimeerd.

Op de Xbox Live-tegel zie je bijvoorbeeld jouw avatar regelmatig voorbij vliegen. Andere tegels, zoals de sms- of Gmail-tegel, tonen het aantal ongelezen berichten. Heel doeltreffend allemaal, en je scrolt gewoon naar beneden om meer tegels te zien. Verder zie je op het scherm enkel nog een pijltje in de rechterbovenhoek. Klik hierop en je krijgt een lijst van apps te zien, en toegang tot de instellingen.

Als je in een app duikt, dan verandert de navigatie van horizontaal naar verticaal. Door van links naar rechts over het scherm te vegen kom je in andere delen van een app terecht. Open de inbox van een e-mailaccount bijvoorbeeld en je krijgt de lijst van e-mails te zien. Veeg naar links en de lijst verschraalt tot alle ongelezen berichten, veeg nogmaals en enkel belangrijke mails blijven zichtbaar. Veeg een derde keer en je keert terug naar alle e-mails.

Sociale functies
Een van de leukste aspecten is hoe Windows Phone 7 met sociale netwerken en contacten omgaat. Er is het gedeelte People, dat het adresboek (afkomstig van Google, Exchange en Windows Live) combineert met Facebook en Windows Live. Een paneel toont dan alle statusupdates in een stroom.

We missen wel ondersteuning voor Twitter, LinkedIn, Netlog en andere diensten, al kan een app daar wel een uitweg bieden. Maar wel zeer handig is dat profielen van Google, Facebook en Windows Live koppelbaar zijn aan een contactpersoon.

Parkeer deze als tegeltje op het hoofdscherm en met een druk op het scherm ontvang je alle contactgegevens, laatste statusupdates, verjaardag, naam van partner, nieuwste profielfoto en kun je meteen op de Facebookmuur iets pennen.

Ik was eerst nogal sceptisch toen ik hoorde dat Microsoft Windows Mobile opnieuw wilde uitvinden. Maar tot mijn verbazing is Windows Phone 7 een zeer geslaagde reboot geworden. Niet perfect, want zaken als knippen en plakken, Flash-ondersteuning en multitasking zijn nog steeds afwezig.

Maar bij de lancering van andere mobiele OS’en ontbraken die zaken ook. Toch blijft het een mysterie waarom Office onder Windows Phone 7 documenten enkel deelt via SharePoint, terwijl foto’s wel naar Skydrive gestuurd kunnen worden.

Om een verschil te maken met de concurrentie heeft LG de Optimus 7 uitgerust met enkele aangepaste apps. Nuttig is Play To, waarmee je foto’s en filmpjes op de smartphone via wifi naar een DLNA-compatibele tv stuurt. ScanSearch is merkwaardig, want een soort remake van Layar.

Je ziet dus via de camera de omgeving, met daarop informatie van Google Maps geprojecteerd. Tot slot nog een leuke uitsmijter: als je de telefoon naar de hemel wijst; dan verschijnt het weerbericht.

LG Optimus 7
Prijs: 549 euro (december 2010)

PRO: geslaagde interface; intuïtief; mooie extra apps.
CONTRA: (nog) geen Flash of multitasking.