Nieuws

Apache stapt uit Java-bestuursgroep

De Apache Software Foundation stapt uit het bestuursorgaan van Java omdat het de Java-plannen van Oracle heeft goedgekeurd.

Vorige week kondigde de Apache Software Foundation (ASF) aan niet langer deel uit te willen uitmaken van het uitvoerend comité van het Java Community Process (JCP). Die laatste keurde de specificaties die Oracle voorstelde voor Java SE 7 goed, en daar is de ASF vierkant tegen.

Volgens de ASF blijft Oracle het openbrongebruik van Java tegenwerken, terwijl dit formeel een open platform is. De ASF stemde niet alleen tegen, de stichting riep de andere leden van het JCP ook op om hetzelfde te doen. Alleen Google en één onafhankelijke ontwikkelaar beantwoorden die oproep.

Bestuur schaadt openbronkarakter Java
“Door het voorstel van Oracle goed te keuren, weigert het uitvoerend comité de rechten van de Java-gebruikers te vertegenwoordigen en schaadt het de openbronlicentie”, lezen we in de blogpost die het vertrek van Apache vorige week aankondigde.

Oracle heeft ondertussen een arm uitgereikt naar Apache en gevraagd om op de beslissing terug te komen. “Geef ons dan een reden om onze beslissing te herzien in plaats van een smeekbede”, reageert voorzitter Jim Jagielski via Twitter. Volgens hem is het bestuursorgaan van Java op sterven na dood. Dat meldt PCWorld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business