Nieuws

Pandora Recovery

Als je vanuit Windows bestanden wist, dan zijn die nog niet meteen van je schijf verdwenen. De kans bestaat dat je verwijderde data alsnog terughaalt. Pandora Recovery is een dergelijke undelete-tool.

Pandora Recovery kan overweg met FAT- en NTFS-partities en kan in principe alle bestandstypes terughalen. Uiteraard voor zover de dataclusters inmiddels niet door andere bestanden zijn overschreven.

Het programma laat zich eenvoudig bedienen, vooral ook doordat een wizard je door de hele operatie gidst, als je dat wil. In een eerste stap raadt de tool je aan de prullenbak grondig te controleren. Levert dat niet de gezochte bestanden op, dan wordt je gevraagd het station aan te duiden waar de intussen verwijderde data zich bevinden.

Vervolgens geef je de zoekmethode aan: Browse (het programma somt dan alle verwijderde bestanden op waar nog sporen van te vinden zijn), Search (je kan specifiek laten zoeken naar onder meer bestandsnamen, ook partiële) en Deep Surface Scan.

[related_article id=”160534″]

Oppervlakkige en diepe scans
Deze laatste zoekmethode is heel wat arbeidsintensiever, maar kan je wel nog verloren gewaande data opleveren in het geval dat bestandstabellen (FAT) corrupt zijn geworden, of wanneer je een partitie per ongeluk had geformatteerd.

Heeft Pandora Recovery eenmaal de gezochte bestanden opgesomd, dan is het terughalen in principe niet moeilijker dan die bestanden te selecteren en vanuit het contextmenu Recover to aan te klikken. De tool geeft je daarbij nog de gelegenheid al dan niet ook de bestandsattributen en ADS-data (alternate datastreams) mee te recupereren.

Roodgekleurde items zijn lastiger terug te halen, omdat minstens een deel van de bestanden intussen overschreven is.

Voor een aantal bestandstypes biedt Pandora Recovery ook een ingebouwde viewer. Handig, want zo kun je sneller beslissen of het bestand inderdaad wel het gezochte is.

Je kunt de nieuwste versie van dit programma downloaden bij onze collega’s van CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business