Nieuws

Hoe werkt Yelo van Telenet?

Met Yelo kan je tv-kijken op je iPad, Androidtelefoon of pc. Hoe krijgt Telenet het kabelsignaal tot op al die toestellen? ZDNet zocht het uit.

Waar komt het beeld vandaan?
Je kunt met Telenets nieuwe Yelo live naar televisiezenders kijken en je kunt films op aanvraag bekijken. Die twee dingen worden op een andere manier aangeleverd.

Van de films bewaart Telenet een versie die geoptimaliseerd is voor elk platform. Er is bijvoorbeeld een geoptimaliseerde versie voor de iPad met een speciale resolutie. Er is ook een versie voor de iPhone die veel kleiner is en dus minder bandbreedte vreet. De derde versie is voor de pc, die met Flash werkt, in tegenstelling tot de films voor de Appletoestellen.

[related_article id=”158455″]

Telenet stuurt automatisch de juiste versie naar het bijpassende apparaat en biedt zo de beste kwaliteit die mogelijk is op elk toestel aan de laagste bandbreedtevereisten.

En televisie?
Televisie kun je niet zomaar ergens in verschillende versies op een server parkeren. Daarom takt Telenet elk televisiestation meteen af als het signaal bij hen binnenkomt en stuurt dat naar transcoders bij hen in huis.

De transcoders gaan meteen aan de slag met de beeldsignalen van de televisiestations en maken er verschillende versies van voor elk toestel. Dat proces kost wat meer tijd en zal er dus voor zorgen dat televiesiezenders via Yelo lichtjes achterlopen op de gewone digitale tv van Telenet. Zenders zullen ook iets langer nodig hebben om op te starten.

Kan je de films dan digitaal opslaan op je pc?
Neen, dat kan niet. Volgens Kevin Van der Straeten, de Online TV-manager bij Telenet, gebruikt Yelo stevige beveiliging. “Beveiligingsstandaarden die in Hollywood aanbevolen worden,” zegt hij, “het is onmogelijk om de stream op te slaan.”

De enige manier om je films op te slaan op je pc is dus via software die schermafbeelding na schermafbeelding opslaat, een hele film lang. Maar dat geeft dan weer veel kwaliteitsverlies. En er is nog steeds de digicorder.

Heb ik software nodig?
Op je Appletoestel heb je een applicatie nodig. Deze wordt om middernacht tussen 17 en 18 december online gezet. Met de app kan je een tv-kalender raadplegen die twee weken in de toekomst kijkt. Je kan ook live naar televisiezenders kijken en je kan een beperkte selectie films opvragen.

Op de pc heb je een browser en Flash nodig. En geduld, want de pc-versie komt er pas in 2011 aan. Voor de rest zal je met de pc-versie net hetzelfde kunnen.

En waarom wacht Telenet met de pc-versie?
Eén antwoord: capaciteit. Telenet vreest dat het systeem zal kraken onder de extreme belasting als alles in één keer gelanceerd wordt. Vandaar dat ze beginnen met de iPhone en de iPad.

Tegen Nieuwjaar hoopt Telenet te kunnen inschatten hoeveel vraag er is en hoopt het klaar te zijn om de vraag op te vangen.

Hoeveel bandbreedte verbruikt een film?
Dat hangt helemaal van je toestel af. Het verbruik van een iPhone en een iPad wisselt tussen de 0,7 Mbit per seconde en 1 Mbit per seconde. Een pc vreet 1,3 Mbit per seconde. Met het duurste abonnement van Telenet kan je dus meer streams openen dan dat je toestellen hebt.

Met het goedkoopste abonnement zit je met drie pc’s aan de theoretische limiet van je verbinding. Al zal je daar eerder tegen de downloadlimiet aanlopen, na enkele uren film.

Hoe beperkt Telenet Yelo tot enkel zijn klanten?
De beperking tot enkel Telenetklanten vindt zijn oorsprong in de auteursrechten. Wegens afspraken met de zenders mag Telenet enkel digitale tv op iPad, iPod, Android en de pc aanbieden aan zijn eigen klanten die tv-kijken.

De applicaties moeten daarom kunnen nagaan of je Telenetklant bent. Dat is vrij simpel, omdat je moet inloggen met je Telenetgegevens. Maar je moet ook op het Telenetnetwerk zitten. De applicatie waarmee je tv-kijkt, controleert ook of je wel via Telenet surft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business