Nieuws

Zalman ZM-M240W

3D lijkt wel het nieuwste toverwoord te zijn in multimedialand, want sinds kort schieten 3D-monitoren als paddenstoelen uit de grond. De meeste fabrikanten grijpen resoluut naar de active shutter-technologie, maar Zalman houdt koppig vast aan gepolariseerde lenzen. Daardoor zijn ze ook een stuk goedkoper, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Het glossy kader herbergt een stevig gebouwde monitor. Alleen het scherm kan gekanteld worden; de voet is niet draaibaar. Vreemd is dat er een externe voeding nodig is, ondanks het dikkere profiel van de monitor. Door de polarisatie van het scherm reflecteert het beeld sterk, wat storend is wanneer er veel licht is in de ruimte.

Goed contrast
Soms is dit zo erg dat je maar beter de aankoop van een tweede monitor in het achterhoofd houdt voor dagelijks gebruik. Toch biedt de ZM-M240W een goed contrast, ook wanneer er lang naar het scherm wordt gekeken. Er zijn twee 3D-brilletjes meegeleverd, een gewoon en een clip-on model voor brildragers. Voor een extra clip-on betaal je 20 euro.

De 3D-functie, toch de voornaamste reden om dit scherm in huis te halen, is lastig om te starten. De installatie verloopt stroef en op het eerste gezicht weet je niet goed wat je moet doen. Twee aparte schijven wijzen op het verschil tussen film/foto en games. Om van films te genieten, levert Zalman een eigen stereoscopische videospeler, en ook voor foto’s zit er een 3D-viewer in het pakket.

Kwakkelende drivers
Het probleem schuilt in de 3D-drivers voor Nvidia en de grafische kaarten van AMD. Alleen voor die eerste bestaat er kant-en-klare software, terwijl je voor AMD de bijgeleverde IZ3D-software nodig hebt. Vooral bij 3D-games merk je dat Nvidia met zijn 3D Vision meer ervaring heeft, terwijl de IZ3D-software soms wel eens vastloopt.

IZ3D heeft ook veel meer manuele aanpassingen nodig om een echt scherp beeld te krijgen. Bovendien betaal je vreemd genoeg 15 euro meer als je de bijhorende AMD-drivers nodig hebt. Hou er trouwens rekening mee dat 3D-toepassingen bij games heel belastend zijn voor de GPU, met een gemiddelde snelheidsvermindering van zestig procent. Dat is omdat er niet één maar twee beelden moeten worden berekend.

Algemeen krijg je het gevoel dat dit product gewoon niet zo goed werkt vergeleken met de active shutter-brilletjes. Het grootste probleem is de afstand die nodig is tussen jou en het scherm om een scherp 3D-beeld te krijgen.

Tijdens games is het resultaat goed, maar bij foto’s of films presteren de actieve brilletjes beter. Voor een 3D-monitor van 24 inch is de prijs goed, maar de technologie overtuigt pas wanneer je van op een afstand kijkt.

Zalman ZM-M240W
Prijs: 460 euro (zonder IZ3D-driver)

PRO: goedkope 3D-oplossing; prijs brilletje.
CONTRA: kwaliteit brilletje; extra kosten voor IZ3D-drivers; ghosting bij 3D-beelden; reflecterend scherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business