Nieuws

Sms doet je telefoon crashen

Veel mobiele telefoons kan je laten crashen door er een sms naar te sturen die specifiek voor dat doel wordt opgesteld.

Het gaat daarbij niet om smartphones maar om doodgewone telefoons van onder andere Samsung, Sony Ericsson, Motorola en LG. Dat ontdekten twee onderzoekers nadat ze een groot aantal telefoons hebben bestudeerd.

De telefoons uit de tests hebben allemaal Javatechnologie aan boord. Die dient om kaartjes met contactgegevens te lezen en om meerdelige sms’jes weer te geven. Als je die toepassing kan laten crashen, dan gaat meestal heel de telefoon onderuit. De onderzoekers hebben duizenden sms-berichten verstuurd en telkens opgeslagen wat er gebeurde.

[related_article id=”161563″]

Ieder zijn achilleshiel
Tijdens een presentatie op het Chaos Communication Congress in Berlijn somden de onderzoeks de zwakke plekken op van elk merk, zo schrijft The Register.

Telefoons van Samsung zijn vooral kwetsbaar voor meerdelige tekstberichten. LG is dan weer gevoelig aan kwaadwillig opgestelde MMS-berichten.

Toestellen van Nokia en Sony Ericsson crashen vaak voor ze de ontvangst van een kwaadwillig bericht bevestigen. En dus zal de mobiele operator een bericht nog eens sturen vanaf het ogenblik dat het toestel weer aangezet wordt. Waarop het dus nog eens crasht. Het enige wat je daaraan kan doen is de simkaart in een andere telefoon stoppen en het bericht daar verwijderen.

Probleem voor operatoren
Volgens de onderzoekers is de kwakkelige beveiliging van gewone telefoons een probleem voor consumenten. Er zijn immers gerichte aanvallen mogelijk, als je weet welk soort telefoon je slachtoffer heeft.

Maar ook de operatoren moeten op hun hoede zijn. Als er duizenden kwaadaardige berichtjes tegelijk worden uitgestuurd, herstarten duizenden mensen ook hun telefoon gelijktijdig, wat het netwerk kan overbelasten.

De onderzoekers vestigen er de aandacht op dat smartphones zo goed beveiligd zijn, terwijl ze maar zestien procent van de mobiele telefoons uitmaken. De andere 84 procent is ondermaats beveiligd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business