Nieuws

Beveiliging PS3 finaal omzeild?

Een team beruchte hackers is erin geslaagd de verificatiesleutels voor de PlayStation 3 te achterhalen. De console lijkt eindelijk gekraakt.

Sinds deze zomer was het al mogelijk om Sony’s console met een speciale USB-dongle in debugmodus te laten opstarten. Hierdoor kun je spelletjes spelen vanaf de interne harde schijf van de PlayStation. Later werd ook ondersteuning voor externe harde schijven toegevoegd.

Gestolen hardware
Maar het team achter de PSJailbreak baseerde zijn product hoogstwaarschijnlijk op een stukje gestolen hardware. Dat valt af te leiden uit de gebrekkige achtergrondinformatie die het team vrijgaf en het niet nakomen van beloftes aan klanten. Sony gebruikt de legitieme hardware oorspronkelijk om consoles te repareren.

[related_article id=”152275″]

Sony zette het PSJailbreakteam een hak door firmware-updates uit te brengen die de debugmodus uitschakelen en die bovendien vereist zijn om de meest recente spellen, waaronder het langverwachte Gran Turismo, 5 te spelen. Door de nieuwe uitbuiting lijkt de Japanse spellenreus er echter aan voor de moeite. Ook vervolgde het verkopers van de USB-dongles.

Wii-hackers
Team fail0verflow, dat eerder ook de Wii van Nintendo kraakte, beweert de verificatiesleutels te hebben die je nodig hebt om software (spellen) te draaien op de PlayStation 3. Dat demonstreerden ze op het Chaos Communication Congress in Berlijn.

Nu deze sleutels bekend zijn, kunnen ontwikkelaars er zelfgeschreven software mee uitrusten, zodat de console van Sony ze als legitiem beschouwt. Sony kan de codes niet zomaar blokkeren, want dat zou betekenen dat alle uitgebrachte spellen tot heden niet meer zouden werken.

Custom Firmware
De nieuwe uitbuiting zet ook de deur open naar Custom Firmwares (CFW) en in principe is het ook mogelijk de console altijd in debugmodus te laten opstarten zonder dat hiervoor een USB-dongle vereist is. Team fail0verflow demonstreerde zijn kunnen door Linux op te starten op een PS3 Slim.

Die functionaliteit werd door Sony zelf verwijderd bij de recente hardwarerevisie uit vrees voor inbraakpogingen. Maar het is net die beslissing die de hackers er naar eigen zeggen heeft toe aangezet om de beveiliging van de PlayStation 3 op de proef te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business