Nieuws

Intel onthult Sandy Bridge-processors

Chipbakker Intel heeft zijn nieuwe lijn Sandy Bridge-processors officieel voorgesteld. Ze zijn met 29 en beloven aanzienlijke prestatieverbeteringen.

De processors met codenaam Sandy Bridge worden door Intel de tweede generatie van de Intel Core-familie genoemd. Veertien desktopprocessors (die gebruikmaken van de nieuwe 1155 socket) en vijftien laptopprocessors moeten de huidige Core i3-, i5- en i7-modellen opvolgen. Alle Sandy Bridge-processors beschikken over twee of vier rekenkernen.

Prestatieverbetering
Verschillende kunstgrepen zoals ondersteuning voor AVX-instructies en een upgrade van de Turbo Boost-functionaliteit zorgen voor gigantische prestatieverschillen tegenover ‘oudere’ Core-processors met vergelijkbare specificaties. Dat meldt Engadget.

[related_article id=”152275″]

Doordat Intel een grafische chip heeft weten te verwerken in de Sandy Bridge-chips wordt er vooral op gebied van video grote vooruitgang geboekt. De Intel HD Graphics 2000 en 3000 moeten de huidige geïntegreerde GMA-chips doen verbleken.

Hardwarematige video-encoding
Zo voegt Intel met de nieuwe Quick Sync-technologie ondersteuning toe voor hardwarematige videotranscoding. Hierdoor moet je tot drie keer sneller dan met een vergelijkbaar huidig model video kunnen omzetten naar formaten die geschikt zijn om af te spelen op mobiele apparaten.

Videobeelden in 1.080p-resolutie en in 3D kunnen door een upgrade van de Wireless Display-technologie (bij WiDi 1.0 ligt de limiet op 720p) draadloos naar een daartoe voorziene HD-televisie verzonden worden. Deze optie is alleen voor de laptopmodellen uit de Sandy Bridge-lijn.

HD-films met hardwarebeveiliging
Intel kleurt met de Sandy Bridge-processorlijn ook buiten de krijtlijnen van de processorindustrie. De Intel Insider-functionaliteit biedt mediahuizen de mogelijkheid om nieuwe films met hardwarematige beveiliging in full HD-resolutie naar je pc te streamen.

Tom Kilroy, manager van de verkoop- en marketingafdeling van Intel, zei vorige week in een interview met CNet dat onder meer Warner Bros en Fox bij de lancering van de nieuwe processorlijn films in 1.080p zullen aanbieden via de Intel Insider-technologie.

Deze maand beschikbaar
Intel lanceert in de loop van de maand de eerste quadcore Sandy Bridge-processors, in februari volgen de dualcorevarianten. Tijdens de CES-beurs die eind deze week in Las Vegas van start gaat, zullen de grote computerfabrikanten hun nieuwe modellen met Sandy Bridge-processors voorstellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business