Nieuws

AMD Radeon HD 6870

Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat AMD iedereen verbaasde met de krachtige Radeon HD 5000-reeks, waardoor de verwachtingen hoog kwamen te liggen.

Nu rivaal Nvidia met de GTX 460 sinds enkele maanden een geweldige middenklasse-GPU heeft, kan AMD niet anders dan reageren. Het resultaat is de Radeon HD 6870, dat betere specificaties brengt voor een scherpe prijs.

Belangrijke onderdelen van de Radeon HD 5000-reeks waaien grotendeels over naar deze kaart, zoals ATI Stream (nu omgedoopt tot AMD APP) en Eyefinity, AMD’s systeem om gemakkelijk meerdere monitors te koppelen en samen te laten werken als één geheel. Dit laatste lukt nu nog beter dankzij de toevoeging van twee DisplayPort 1.2-aansluitingen. Daarnaast zijn er een HDMI v1.4-ingang en twee DVI-poorten, waarvan er helaas maar één voorzien is van dual-link.

Kleine stap vooruit
Hierdoor moet je een monitor kiezen wanneer je er twee op DVI wilt aansluiten. De kaart heeft twee zes-pin-voedingsconnectoren en verbruikt als hij actief is zo’n 151 watt, terwijl het passief verbruik rond 19 watt ligt. Oorspronkelijk had deze kaart volgens het 32nm-proces gemaakt moeten worden, maar wegens de rechtstreekse omschakeling naar 28nm komt de Radeon HD 6000-reeks te vroeg en wordt deze opnieuw volgens het 40nm-proces gemaakt.

Dit verklaart ook waarom er maar een kleine stap voorwaarts wordt gezet vergeleken met de vorige GPU-reeks. De grote revolutie wordt duidelijk gespaard voor de toekomst.

Allereerste keer 3D
De Radeon HD 6870 brengt ook voor de allereerste keer 3D naar een AMD-product, dankzij de HDMI v1.4-ingang en via de extra software. Het programma HD3D wil de concurrentie aangaan met Nvidia’s 3D-Vision, maar heeft nog een lange weg te gaan. Het grote verschil is dat AMD HD3D heeft uitbesteed aan diverse ontwikkelaars, die zelf met software op de proppen moeten komen. Zo krijg je een versnipperd beeld van mogelijkheden.

Dikwijls is de 3D-software niet gratis en heb je geen garantie of de ondersteuning voor games actief blijft. De tijd zal het uitwijzen of AMD de goede keuze heeft gemaakt. Maar als we kijken naar het alternatief van Nvidia, durven we dit te betwijfelen.

Wanneer we naar de testresultaten kijken, valt het op dat er een lichte prestatiewinst is vergeleken met de vorige gelijkwaardige Radeon HD 5700-reeks.

Als we daar een concurrerende kaart bijnemen, de MSI N460GTX Hawk, vallen de resultaten zelfs mager uit. Deze specifieke N460GTX Hawk van MSI is 30 euro goedkoper dan de AMD Radeon HD 6870, wat het resultaat teleurstellend maakt. De 3DMark-scores liggen heel kort bij elkaar en in DirectX11-specifieke titels is er een licht voordeel voor de N460GTX Hawk.

Het klopt wel dat de MSI-kaart verder is doorontwikkeld en de standaard GTX460-instellingen ver achter zich laat, maar we hadden verwacht dat AMD meer een vuist zou kunnen maken.

Overklokken
Gelukkig heeft de HD 6870 genoeg overklokpotentieel, wat ervoor zal zorgen dat de resultaten de komende maanden in het voordeel van AMD zullen spreken. Tegelijk met de Radeon HD 6870 is ook de 50 euro goedkopere HD 6850 gelanceerd, met resultaten die in de lijn liggen van zijn prijs.

Revolutionair kunnen we de nieuwe Radeon HD 6870 niet noemen en dat zien we ook als we de resultaten vergelijken met Nvidia’s GTX460. Door de architectuur op 40nm te houden, zien we maar een beperkte snelheidswinst vergeleken met de vorige GPU-reeks. De testresultaten zijn goed, maar niet overtuigend genoeg.

AMD Radeon HD 6870
Prijs: 209 euro (januari 2011)

PRO: DisplayPort 1.2-aansluiting aanwezig; ook HDMI-versie 1.4a, genoeg overklokmogelijkheden.
CONTRA: Geen tweede dual-link DVI; 3D-technologie overtuigt niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business