Nieuws

Sociale inspecties maken elektronisch proces-verbaal

De diensten van de sociale inspectie schakelen dit jaar over van het papieren naar het elektronisch proces-verbaal, het ‘EPV’.

De overstap werd gisteren bekendgemaakt door staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). De centrale diensten van de Sociale Zekerheid zijn al lang, en als een van de eerste in Europa, overgestapt naar het digitale tijdperk.

De inspecties bleven achter. Maar ze profiteerden al wel van de koppeling van de sociale databanken. Die deed de inspecties ontdekken dat er naast zwartwerk ook witte fraude bestaat: mensen die invaliditeits- of werkloosheidsuitkeringen genieten en tegelijk in het wit werken. Dat blijkt te kunnen in dit land.

Minder papier, meer efficiëntie
De overschakeling op elektronische processen-verbaal die nu wordt ingevoerd, bespaart niet alleen miljoenen papieren en dus duizenden bomen, maar maakt ook efficiënter werken mogelijk, zegt de staatssecretaris. Een betere vervolging van de sociale fraude kan op termijn meer dan vijf miljoen euro extra opleveren per jaar, is de inschatting.

Verbetering van de vervolging is effectief mogelijk: vandaag wordt nog bijna dertig procent van de pv’s voor sociale fraude zonder gevolg geklasseerd, om redenen die deels met ‘papieren fouten’ te maken hebben, deels met gebrekkige doorstroming.

De overstap start op 1 februari. In juli moeten de vier grote sociale-inspectiediensten zijn overgestapt: de sociale inspectie, de arbeidsinspectie, de RSZ- en de RVA-inspectie. Die zijn samen goed voor bijna negentig procent van de zowat achtduizend pv’s die jaarlijks worden opgesteld.

Later wordt ook justitie in de zaak betrokken. Dat zal ook de gerechtelijke vervolging verbeteren. Met de inspecties van de ziekteverzekering en van de deelstaten (zoals VDAB) wordt ook nog gepraat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business