Nieuws

Nuance Dragon NaturallySpeaking 11

Wie veel schrijft, zal wel eens hebben gewild dat hij een assistent had om aan te kunnen dicteren. Is zoiets te duur, dan kun je terecht bij het aandachtig luisterende Dragon NaturallySpeaking 11.

Deze capabele spraakherkenner van Nuance biedt precisie en snelheid, maar vraagt daar wel een flink stuk processorvermogen voor in ruil. Een dualcoreprocessor is wel het minste. Nuance raadt daarnaast 4 GB werkgeheugen aan, zeker nog niet de standaard op elke machine.

Korte training
Na installatie maak je een profiel aan, leer je de microfoon te plaatsen en doorloop je een korte training. Je moet Dragon NaturallySpeaking 11 immers de kans geven om je accent en spraakpatronen te leren kennen. Daarna ben je klaar voor je eerste dicteersessie.

We lezen in eerste instantie mee op het scherm om te zien of de software ons kan volgen, maar verliezen daardoor telkens onze concentratie.

Na een tijdje vrij te hebben gesproken zonder op het scherm te letten, ontdekken we dat Dragon onze woorden uiterst nauwkeurig heeft gevolgd. Het programma heeft wat moeite met uit het Engels overgewaaide woorden zoals ‘website’ of ‘update’. Toch zijn we onder de indruk van zijn precisie.

Lange commando’s
Omdat deze assistent niet uit zichzelf leestekens plaatst, moet je ze zelf hardop uitspreken. Mompelen of stotteren kan de applicatie in de war brengen. Als je een fout merkt, kun je met gesproken commando’s gaan schrappen. Tijdens het uitproberen van de Nederlandse versie raken we snel geïrriteerd door lange commando’s zoals ‘wis het vorige woord’.

Er zijn gelukkig veel geavanceerde commando’s om de efficiëntie te verhogen en het aantal commando’s te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld alle instanties van een woord in een document in één keer selecteren, waarna je die vervangt of van hoofdletters voorziet.

Browser openen
Het is ook mogelijk om met je stem andere Windows-applicaties aan te sturen. Je kunt Windows Verkenner of de webbrowser openen en online zoeken met je stem. Soms zorgt dat voor ongelukken tijdens het dicteren, zodat plotseling het configuratiescherm opent. Deze extra heeft zijn nut bij het opstellen van een e-mail, maar alleen zeer toegewijde gebruikers zullen zich deze manier van bediening eigen kunnen maken.

In het begin word je geconfronteerd met een grote hoeveelheid commando’s. Wat we erg missen tijdens het testen, is een spiekbriefje waarop de Dragon-commando’s overzichtelijk bij elkaar staan. De snelstartgids is nuttig, maar schiet wat tekort voor een complete introductie. Wel is er een handige, contextgevoelige zijbalk, die van inhoud verandert afhankelijk van je activiteit.

Dragon is over het algemeen stabiel, maar tijdens het proberen van deze digitale assistent merken we toch soms dat onze computer tijdelijk bevriest, en onze assistent ophoudt met reageren. We krijgen het bovendien niet aan de praat in Google Docs, toch een redelijk populaire, online tekstbewerker.

Windows 7 zelf heeft ook een behoorlijke spraakherkenning in huis. Als je dicteren overweegt, probeer die dan eerst eens. Als je echter intensiever aan de slag wilt, is Dragon NaturallySpeaking 11 vanwege zijn precisie zeker aan te raden, al schrikken de hoge systeemeisen en het fikse prijskaartje ons wat af. Er zijn vele versies beschikbaar, die in prijs uiteenlopen van 99 tot 800 euro.

Dragon NaturallySpeaking 11
Prijs: 199 euro (Premium Edition) (januari 2011)

PRO: snel en extreem nauwkeurig; spraakcommando’s ook in andere applicaties; zelf nieuwe commando’s maken in zijbalk.
CONTRA: spiekbriefje ontbreekt; hoge systeemeisen; duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business