In een eerste fase hebben drie merken zich achter Windows Phone 7 geschaard: HTC, LG en Samsung. LG’s Optimus 7 bereikte de markt als eerste, maar HTC blijft niet ver achter met zijn inzending. De eerste Windows Phone 7-telefoons zitten qua prijs dicht bij elkaar: rond de 500 euro. Toch zijn ze verre van gelijk. […]

In een eerste fase hebben drie merken zich achter Windows Phone 7 geschaard: HTC, LG en Samsung. LG’s Optimus 7 bereikte de markt als eerste, maar HTC blijft niet ver achter met zijn inzending.

De eerste Windows Phone 7-telefoons zitten qua prijs dicht bij elkaar: rond de 500 euro. Toch zijn ze verre van gelijk. Deze Trophy van HTC heeft een iets serieuzere uitstraling dan de LG die we onlangs bekeken. Dat heeft veel met de afwerking te maken.

Bijna perfect, beetje goedkoop
De Trophy zit nagenoeg perfect in elkaar, met mooie lijnen en onderdelen die goed in elkaar passen. Toegegeven, door het gebruik van plastic missen we hier een solide gevoel, maar goedkoop komt het niet over. Het 3,8 inchscherm is niet zo briljant als de Super Amoled-schermen waarmee Samsung graag opschept, maar het is wel scherp en de kleuren ogen mooi.

 

De capacitieve technologie in combinatie met de 1 GHz Snapdragon-CPU zorgt voor een telefoon die snel reageert op multitouch-aanrakingen.

Exclusieve apps
Bij Android zagen we al dat merken het soms moeilijk hebben om hun toestellen te onderscheiden. Omdat Microsoft niet toelaat dat producenten een andere interface boven Windows Phone 7 draaien – wat bij Android wel kan – gooien fabrikanten het hier over een andere boeg. Net zoals LG geeft HTC ‘exclusieve’ apps mee, die niet beschikbaar zijn voor Windows Phone 7-toestellen van andere merken.

Een overzicht krijg je via de HTC Hub, dat niets anders is dan een aangepaste Marketplace. Wanneer wij de 7 Trophy testen, zijn hier vijf HTC-apps te vinden. Benieuwd of dat lijstje nog gaat groeien. De beschikbare apps maken minder indruk dan die van LG, die onder andere een DNLA-app biedt. HTC komt met een eenvoudige fotobewerker en een app om audio-instellingen aan te passen en Dolby Mobile of SRS in te schakelen.

Het mag gezegd worden, het geluid van deze HTC is niet slecht voor een smartphone. Het blijven natuurlijk kleine speakers, maar het klinkt heel wat voller dan de meeste telefoons.

Windows Phone 7
De voornaamste kritiek is eigenlijk vooral van toepassing op Windows Phone 7, en heeft dus ook betrekking op de andere toestellen die momenteel te koop zijn. Wellicht het grootste gemis is dat Windows Phone 7 geen Nederlandstalige interface heeft en dus ook geen Nederlandse autocorrectie.

Ondersteuning voor het Nederlands komt er, aldus Microsoft, maar het is het onduidelijk of die update voor oude toestellen beschikbaar zal zijn. Het updateverhaal is sowieso nog wazig, maar we hopen toch dat mensen die er snel bij waren via de update ontbrekende functies zoals kopiëren en plakken krijgen.

De grootste tekortkoming is wellicht het gebrek aan een geheugenkaartsleuf. Er is dus geen manier om het interne geheugen van 8 GB uit te breiden. Wie graag veel media meesleurt en games installeert, botst hier vroeg of laat tegen een muur. Misschien is voor hen de 16 GB-versie van de HTC HD7 interessanter.

HTC 7 Trophy
Prijs: 499 euro (januari 2011)

PRO: goede afwerking; audio klinkt goed.
CONTRA: geen Nederlandstalige interface; geheugenkaartsleuf ontbreekt.