Nieuws

Videospeler VLC weg uit App Store

De iPhone- en iPad-applicatie van de populaire videospeler VLC is door Apple op verzoek van een ontwikkelaar uit de App Store gehaald.

Nokiawerknemer Rémi Denis-Courmont schrijft op de blog van de VLC-ontwikkelaar, waarvan hij een belangrijke programmeur is, dat een advocaat van Apple hem vorige week heeft gemeld dat de VLC-applicatie uit de App Store is verwijderd.

App Store in strijd met open bron
Denis-Courmont had verzocht om de voorwaarden voor de App Store aan te passen, omdat de openbronlicentie van de applicatie in strijd is met de regels die Apple oplegt aan ontwikkelaars. De VLC-app werd niet door de ontwikkelaars zelf in de App Store aangeboden, maar door het bedrijf Applidium.

[related_article id=”158256″]

De GPL-licentie waaronder het VLC-project valt, impliceert dat code vrij verspreid moet kunnen worden en niet aan extra voorwaarden onderworpen mag worden. Apple laat gebruikers van de App Store een overeenkomst aangaan, en dat mag volgens Denis-Courmont niet.

DRM en installatiebeperking
Bovendien kunnen officiële iPhone- en iPad-apps op maximaal vijf toestellen van de koper geïnstalleerd worden. Ook al doet dat in dit geval niet ter zake omdat de VLC-app gratis wordt aangeboden, het is wel in strijd met de openbronlicentie.

Het meest overtuigende argument van de Nokiamedewerker is dat Apple Digital Rights Management (DRM) toepast op alle applicaties om te voorkomen dat ze illegaal gekopieerd kunnen worden. De GPL-licentie weert elke vorm van DRM.

Persoonlijke kruistocht?
De ontwikkelaar verdedigt zich op de VideoLAN-blog tegen de kritiek van de media. Verschillende nieuwsblogs zien het verzoek van Denis-Courmont als een persoonlijke kruistocht tegen Apple. De elektronicareus maakt immers zelf geen bezwaar tegen de tegenstrijdigheid.

Denis-Courmont reageert met het argument dat Apple geen reden voor verwijdering heeft opgegeven en gewoon niet houdt van GPL-software op zijn platform. Voor hem zou het probleem opgelost zijn als Apple in de voorwaarden een uitzondering voor GPL-software zou toevoegen in de ontwikkelovereenkomst van de App Store.

Cydia
Gebruikers die de app al hebben gedownload, kunnen hem blijven gebruiken. Daarnaast is VLC beschikbaar via de alternatieve applicatiewinkel Cydia. Die kun je wel alleen bereiken als je toestel jailbroken is, wat de garantie doet vervallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business