Onlinewoordenboeken kunnen soms uitkomst bieden, maar voor de juiste betekenis en spelling ben je nog altijd aangewezen op het ouderwetse woordenboek. Wie van het papier af wil, kan terecht bij de vernieuwde Van Dale Elektronische Woordenboeken. Van Dale heeft de installatie-cd ingeruild voor een downloadbestand, dat je activeert met een serienummer op een plastic pasje. […]

Onlinewoordenboeken kunnen soms uitkomst bieden, maar voor de juiste betekenis en spelling ben je nog altijd aangewezen op het ouderwetse woordenboek. Wie van het papier af wil, kan terecht bij de vernieuwde Van Dale Elektronische Woordenboeken.

Van Dale heeft de installatie-cd ingeruild voor een downloadbestand, dat je activeert met een serienummer op een plastic pasje. De gecombineerde woordenboeken Nederlands, Engels, Frans en Duits zijn bijna één GB groot, dus het is even wachten voor je aan de slag kunt. Ook de installatie duurt even en zal langzamere machines tot kruipsnelheid reduceren.

Traag, maar met mogelijkheden
Van Dale is ook in het gebruik geen lichtgewicht. Het opstarten gaat traag en de applicatie eist een flinke brok werkgeheugen op, waardoor je op zijn minst een modernere pc nodig zult hebben. Wel is het mogelijk om minder gebruikte woordenboeken tijdelijk op non-actief te zetten.

De interface van deze taaltank is een plezier voor het oog. Van Dale heeft de woordenboeken in gekleurde menu’s in een zijbalk geplaatst, zodat je gemakkelijk tussen talen schakelt. Een universele zoekbalk met uitstekende autosuggestie overheerst het hoofdvenster. Aan de rechterkant vinden we een tweede zijbalk met opties, waaronder een (online) helpfunctie en algemene instellingen.

Gespleten persoonlijkheid
Het hoofdvenster zelf is in twee verticale panelen verdeeld. Links vind je gevonden trefwoorden en de bijbehorende voorbeeldzinnen en referenties, gerangschikt in neerklapbalken. Zo kun je ongewenste elementen inklappen voor meer ruimte. Er is ook een handig filterpaneel, waar je bijvoeglijke naamwoorden of werkwoordvormen selecteert. De mogelijkheden zijn groot, al voelt het linkerdeel benauwd aan.

In het rechterpaneel kun je de resultaten uitgebreid weergeven. Telkens als je een filter selecteert, zal het nieuwe materiaal geel gemarkeerd in het resultatenpaneel verschijnen, en met handige neerklapbalken kun je snel extra uitleg tonen of verbergen.

Ten slotte kun je ook de tekstgrootte wijzigen, artikelen doorzoeken en artikelen rechtstreeks afdrukken. Vooral de laatste optie komt goed tot haar recht.

Het ingeven van buitenlandse woorden is tijdrovend, en daarom heeft Van Dale een zogenaamde woordstofzuiger geïntroduceerd. Deze applicatietegel of droplet zweeft steeds boven je geopende applicaties, zodat je vreemde woorden in de browser, een e-mail of een tekstdocument gewoon naar de extensie kunt slepen. Dat werkt verrassend goed: vanwege zijn formaat en transparantie zit de droplet niet in de weg.

Het is helaas niet mogelijk om een aantal woorden achter elkaar naar de droplet te slepen en vervolgens aan één stuk door de betekenis na te gaan. Nu moet je telkens schakelen tussen je document en de Van Dale-applicatie.

Voor onbekende woorden en vaktaal is Mijn Woordenboek ingericht, een menu waar je zelf kunt aanvullen. Het is jammer dat je geen bestaande woorden naar dit menu kunt slepen voor een eigen woordenlijst. We hadden ook graag een clouddatabase gezien, zodat iedereen van de extra expertise kan profiteren.

Deze elektronische woordenboeken liggen wat zwaar op de maag, maar zijn over het algemeen een waardevolle aanvulling voor je computer. Vanwege de hoge prijs zijn ze wel alleen het aanschaffen waard als ze vaak gebruikt worden.

Van Dale Elektronisch Groot Woordenboek 6.0
(Nederlands, Frans, Engels, Duits)
Prijs: 399,00 euro (januari 2011)

PRO: autosuggestie; woordstofzuiger voor opzoeken in andere applicaties; uitgebreide filtering; woordenboeken werken goed samen.
CONTRA: hoge systeembelasting; trage installatie; stevige investering.