Nieuws

Volgende iPad zonder homeknop?

iOS 4.3 is nu al een erg belangrijke vernieuwing van Apples besturingssysteem. Het maakt de homeknop op de volgende generatie iPads misschien overbodig en tovert iPhones om tot mobiele hotspots.

Een vroege versie van het besturingssysteem is woensdag beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars en heeft al heel wat voeten in de aarde. Ze ondersteunt namelijk als eerste multitouch handgebaren, waardoor je je Appleproduct in principe zonder knoppen kunt bedienen. Ook nieuw in iOS is dat je van je iPhone een wifihotspot voor vijf andere toestellen kunt maken.

Handgebaren
Je bedient je iPod, iPhone of iPad al langer met je handen, maar Apple gaat nu nog verder. De handgebaren voer je uit met vier of vijf vingers: door opzij te vegen wissel je tussen applicaties, een knijpgebaar met vier vingers leidt de gebruiker weer naar het hoofdscherm. Wanneer je omhoog veegt, tover je de multitaskbalk tevoorschijn.

[related_article id=”158256″]

Op termijn vervangen deze handgebaren die ene, bekende knop op de iPhone en de iPad. Dat meldt geruchtensite Boy Genius Report. Geruchten over een tweede versie van de iPad doen al maanden de ronde. Omdat Apple de gebaren specifiek als een functie voor de iPad omschrijft, lijkt het erop dat die als eerste zijn knop verliest.

 

Het tweede nieuwtje in iOS 4.3 heet Personal Hotspot. Met die functie kunnen vijf apparaten tegelijk gebruikmaken van de 3G-internetverbinding van een iPhone of iPad.

Applicaties kunnen tevens video versturen naar Apple TV-hardware dankzij de AirPlay-ondersteuning. Ook kunnen iAd-advertenties op een volledig scherm weergegeven worden en is de schakelaar aan de bovenkant van de iPad volledig te configureren.

Aan de slag met Personal Hotspot? Dat kan alleen als je gsm-provider het ondersteunt. Het Amerikaanse AT&T rekent nu een premium aan voor internettethering, waar Personal Hotspot op neerkomt. Klanten van de Amerikaanse provider Verizon krijgen dezelfde mogelijkheden bij het duurste dataplan.

Het is nog niet duidelijk wanneer Apple iOS 4.3 uitbrengt, maar geruchten wijzen op februari of maart. Wellicht valt de uitgave samen met die van de nieuwe iPad, die volgens een eerder gerucht in april uitkomt.

Het feit dat ontwikkelaars nu al kunnen beschikken over iOS 4.3 wijst erop dat de release niet al te lang meer op zich zal laten wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business