Nieuws

Bijbetalen voor YouTube op je mobiel?

Mobiel internet wordt volgens T-Mobile, KPN en Vodafone in de toekomst mogelijk gefactureerd naargelang je diensten gebruikt. Een andere optie is om een deel van de kosten te verhalen op de contentaanbieders.

De Franse regering wil dat internetdiensten die veel verkeer genereren, zoals YouTube, meebetalen aan het onderhoud en de uitbouw van de mobiele netwerken. Ook in Nederland sluit men maatregelen om het stijgende dataverbruik op te vangen niet uit.

T-Mobile kiest ervoor om klanten verschillende formules voor mobiel internet aan te bieden naargelang ze bepaalde diensten willen gebruiken. Hoe die onderverdeling dan moet gebeuren en welke prijzen er gehanteerd zullen worden, kan men nog niet kwijt. Dat meldt Nu.nl.

[related_article id=”161563″]

Aanbieder moet betalen
Vodafone sluit dit niet uit, maar wil eerder de aanbieder in de kosten laten delen. Het bedrijf denkt dat app-ontwikkelaars of contentaanbieders in de toekomst de provider zullen vergoeden om hun diensten aan te kunnen bieden. “De aanbieders verdienen ook geld aan hun product. Het is dus zoeken naar een goed evenwicht”, laat Vodafone weten aan Nu.nl.

De provider waarschuwt bij dit scenario wel voor een gebrek aan duidelijkheid voor de consument. “De gebruiker moet voldoende keuze hebben tussen verschillende aanbieders en formules en die moeten transparant zijn.”

Ontwikkelaars niet straffen
Volgens KPN is verandering niet nodig. “Google en andere ontwikkelaars ontwerpen diensten die vanwege hun populariteit in een behoefte voorzien. De uitdaging is niet om hun creativiteit te beteugelen of om ze te bestraffen door ze te laten betalen.”

Verschillende niveaus van dienstverlening met een ander prijskaartje zijn voor KPN wel een optie. Maar ook hier moet er voldoende aanbod en transparantie zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business