Nieuws

Windows Live Movie Maker 2011

Met Movie Maker 2011 heeft het Windows Live-team een onmogelijk geachte taak volbracht: video bewerken simpel maar toch krachtig genoeg maken voor een leuke productie, zonder daar geld voor te vragen.

Het team achter Movie Maker heeft goed gekeken naar wat gebruikers met hun programma doen. Veelgebruikte functies zijn verbeterd en meer obscure opties verwijderd. Dat maakt de applicatie niet simplistisch: je krijgt nog steeds intro’s, overlays en speciale effecten. Verwacht alleen niet de trucs die je aantreft in een programma als Adobe Premiere Elements.

Nieuwe en verwijderde functies
De vernieuwde Movie Maker heeft zes thema’s om je videoprojecten op te leuken via voorgebakken transities en effecten. Het is in de nieuwe versie niet meer mogelijk om voice-overs op te nemen. Wel nieuwe functies zijn het opnemen via webcam, een preview op volledig scherm en ondersteuning over het netwerk. Je kunt je werk nu ook opslaan in 720p en 1.080p HD-formaten en meteen uploaden naar YouTube, Facebook of Windows Live SkyDrive.

[related_article id=”160534″]

Het functielint, steeds meer te vinden in Windows-applicaties, doet ook in Movie Maker zijn intrede. Met een groot previewvenster op links en een storyboard/tijdslijn op rechts. Het bijsnijden en opsplitsen van video’s is eenvoudig uit te voeren op verschillende intuïtieve manieren.

Mild voor het systeem
Het lukt ons tijdens het bewerken zelfs een filmpje dat met de mobiele telefoon is opgenomen te roteren. De bestandsondersteuning bij Movie Maker is dan ook groot: we krijgen zonder moeite MOV, MP4 en 3GP geïmporteerd.

Systeemdruk is een belangrijk punt in videobewerking. Movie Maker blijft alert op een doorsnee testmachine, ook wanneer we een effect uitproberen of clips toevoegen. Het gebruikt dan ook hardwareacceleratie om clips te decoderen via DirectX. Dat houdt echter wel in dat XP-gebruikers buiten de boot vallen.

We vinden liefst 77 overgangen in Movie Maker, waarvan het effect realtime wordt weergegeven op geselecteerde clips. Er zijn slechts vier artistieke video-effecten, terwijl andere animaties een praktischere aard hebben. Onze favoriet is de simpele maar doeltreffende helderheidsaanpassing.

Ben je klaar met bewerken, dan kun je online publiceren, naar dvd branden of een bestand produceren voor HD-tv of telefoon. Je kunt alleen exporteren naar het WMV-formaat, maar je krijgt een ruim aanbod standaard- en HD-resoluties voorgeschoteld. Er zijn ook presets voor de Zune en Windows Phone-smartphones.

De dvd-optie neemt je rechtstreeks mee naar Windows DVD Maker, maar biedt geen optie voor AVCHD als exportformaat. Je zult dus commerciële software nodig hebben om een blu-rayfilm te maken.

Hoewel Windows Live Movie Maker 2011 geavanceerde effecten en voice-over mist, heeft dit Microsoft-programma veel te bieden wat betreft gebruiksgemak en overgangen. Omdat er bovendien nauwelijkse echte Windows-alternatieven zijn, raden we het van harte aan. 

Windows Live Movie Maker 2011
Prijs: gratis (januari 2011)

PRO: eenvoudig bijsnijden en opsplitsen clips; video’s roteren; eenvoudig uploaden; opnemen met webcam.
CONTRA: geavanceerde opties soms verwarrend; geen geavanceerde effecten; voice-over ontbreekt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business