Nieuws

Geen Facebook-aandelen voor Amerikanen

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs laat geen landgenoten investeren in Facebook. De bank vreest anders de wet te overtreden.

Toen zakenbank Goldman Sachs begin deze maand aankondigde dat men samen met een Russisch bedrijf 500 miljoen dollar in Facebook pompt en met de hoed rondgaat voor nog eens 1,5 miljard, schoot de waarde van de al beschikbare aandelen de hoogte in.

Facebookmedewerkers van het eerste uur kunnen immers al aandelen verzilveren. Ze doen dit onder meer via SecondMarket, een platform voor niet-beursgenoteerde bedrijven en alternatieve investeringen.

De laatste Facebook-aandelen die via SecondMarket verkocht werden voordat Goldman Sachs zijn plannen aankondigde, gingen op 15 december voor 22,75 dollar van de hand. Op 14 januari lag de waarde al op 28,26 dollar per aandeel. Facebook heeft in zijn hele bestaan zo’n 2,5 miljard aandelen uitgegeven. Dat schrijft TechCrunch.

Vraag groter dan aanbod
Ook bij Goldman Sachs liep het storm. Hoewel de zakenbank alleen investeringen vanaf twee miljoen dollar aannam en de aandelen pas in 2013 ten gelde gemaakt kunnen worden, overschreed de vraag al gauw het aanbod.

Gefrustreerde Amerikaanse geïnteresseerden die de boot hadden gemist, kunnen zich nu verkneukelen. Hun snellere of hoger aangeschreven landgenoten komen immers ook niet meer in aanmerking om te investeren.

Verboden reclame te maken
De zakenbank besloot hiertoe omdat men vreest de Amerikaanse handelswetten te schenden. In de VS is het verboden om publiek reclame te maken voor private investeringsrondes. Door de gigantische media-aandacht en enkele informatielekken vreest Goldman Sachs dat het zich hier schuldig aan maakt. Buiten de Verenigde Staten zijn de regels minder streng, schrijft The Wall Street Journal.

Goldman Sachs hoeft zich geen zorgen te maken dat het de beloofde 1,5 miljard dollar niet bij elkaar krijgt. Alleen al buiten de Verenigde Staten liepen er volgens Reuters investeringsaanvragen binnen met een totale waarde van zeven miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business