Nieuws

VS spioneert met supercomputer in zeppelin

Als alles goed gaat, zal er vanaf dit najaar een reusachtige zeppelin met een supercomputer aan boord boven het Afghaanse grondgebied zweven.

De zeppelin met de codenaam Blue Devil wordt meer dan honderd meter lang en is daarmee een van de grootste luchtschepen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ontwikkeld. De vraag is nu of de luchtmacht dit huzarenstukje voor de deadline klaar krijgt.

211 miljoen dollar
De eerste vlucht van de zeppelin, die allerhande sensoren voor spionagedoeleinden en een supercomputer voor de verwerking van de gegevens aan boord krijgt, staat gepland voor 15 oktober. Het project kost in totaal 211 miljoen dollar, schrijft Wired.

[related_article id=”158578″]

De Blue Devil zal op een hoogte van meer dan zes kilometer autonoom het Afghaanse grondgebied in de gaten houden. Al die informatie wordt door een supercomputer, die 300 terabytes per uur kan verwerken, getagd en gecatalogeerd op metadata.

Zoekopdrachten
Grondtroepen kunnen dan draadloos contact maken met de zeppelin en binnen vijftien seconden bijvoorbeeld beelden van bewegende voorwerpen opvragen die in de afgelopen 24 uur in een bepaald gebied gemaakt werden, of telefoongesprekken uit die regio opnieuw beluisteren.

Welke zend- en spionageapparatuur aan boord van de Blue Devil gehesen zal worden, is nog niet beslist. Eerst moet de romp van het gigantische luchtschip nog in elkaar gepuzzeld worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business