Nieuws

Nieuwe ActiveX-beveiliging in IE9

De releasecandidate van Internet Explorer 9 heeft een nieuwe functie aan boord die gebruikers in staat stelt om zelf te kiezen welke ActiveX-elementen op een webpagina ingeladen worden..

Volgens de blog WinRumors, die zich baseert op eigen bronnen, zal deze extra beveiligingslaag geïntroduceerd worden in de eerste releasecandidate van IE9, die later deze maand wordt verwacht.

De filter verschijnt in de vorm van een schakelaar die naast de net aangekondigde trackingbescherming komt te staan. Die laatste zorgt ervoor dat het bijhouden van gebruikersgedrag op verschillende sites geblokkeerd kan worden. Deze twee nieuwe features geven gebruikers meer controle over wat er precies kan gebeuren op verschillende plaatsen op een webpagina.

[related_article id=”161452″]

Microsoft geeft weinig commentaar, maar zegt wel dat ze deze code nog niet hebben vrijgegeven aan het grote publiek. Het bedrijf waarschuwt gebruikers en bedrijven dan ook om geen software met deze functie te downloaden van een niet-vertrouwde bron.

De zegen en de vloek van ActiveX
ActiveX maakt al lang deel uit van Internet Explorer. Sinds de introductie midden jaren ’90 heeft ActiveX een belangrijke rol gespeeld bij webmasters die interactieve webapplicaties wilden maken. Maar ActiveX werd evenzeer een veelgebruikte methode voor cybercriminelen om exploits en andere kwaadaardige code via de browser te lanceren.

Microsoft reageerde door de standaard veiligheidsinstellingen voor ActiveX-inhoud op te krikken. Sindsdien moet je als gebruiker je toestemming geven om ActiveX-elementen te kunnen uitvoeren. En Microsoft hanteert ook een zwarte lijst met applicaties die niet mogen worden uitgevoerd. De nieuwe functie in IE9 zou een extra beveiligingslaag voor ActiveX zijn, boven op de huidige maatregelen.

De bètaversie van IE9 is sinds september 2010 beschikbaar en blijkt erg populair bij gebruikers: de browser werd intussen al zo’n 20 miljoen keer gedownload.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business