Nieuws

Paragon GPT Loader

De 32-bitsversie van Windows XP kan niet overweg met schijven of partities die groter zijn dan 2,2 TB. Dat heeft te maken met een beperking die in de MBR (Master Boot Record) zit ingebouwd. Met Paragon GPT Loader omzeil je deze restrictie.

Je hebt net een indrukwekkende schijf van 3 terabyte in huis gehaald en je Windows Vista of 7 heeft die probleemloos herkend. Althans wanneer je bij het initialiseren van de schijf de optie GPT (GUID Partition Table) en dus niet MBR hebt geselecteerd. Windows XP (32-bits) daarentegen heeft geen ondersteuning voor GPT ingebouwd.

Opletten
Paragon GPT Loader voorziet echter in een speciale driver, waardoor Windows XP alsnog met GPT – en dus met schijven en partities groter dan 2,2 TB – overweg kan. In principe volstaat het de driver (via een msi-bestand) te installeren en het systeem te herstarten.

We raden je echter wel aan eerst een back-up of een complete schijfimage te maken, omdat deze operatie niet op al onze testtoestellen vlekkeloos verloopt. We maken het bijvoorbeeld mee dat het pas lukt na een herinstallatie van XP en van de Paragon-software zelf.

Verder partitioneren
Is de installatie succesvol, dan verschijnt de schijf(partitie) met de volle capaciteit in de module Schijfbeheer van Windows XP. Die kan je van hieruit verder partitioneren en formatteren. Of je doet dat via de gebruiksvriendelijke interface van de GPT Partition Manager, die samen met de driver mee wordt geïnstalleerd. Hou er wel rekening mee dat zo’n GPT-schijf onder Windows XP niet bootable is.

Wil je met de Paragon-software aan de slag, dan moet je je wel eerst even registreren en een e-mailadres achterlaten op de site van de producent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business