Nieuws

Eén applicatiewinkel voor Linuxdistro’s

Een aantal grote Linuxdistributies waaronder Ubuntu, Suse en Red Hat gaat samenwerken aan een gemeenschappelijke applicatiewinkel.

De applicatiewinkel zou een nieuwe interface zijn van waaruit de gebruiker toepassingen kan installeren. Door goed af te spreken, hopen de verschillende Linuxdistributies tot een uniforme gebruikservaring te komen, onafhankelijk van welke Linuxversie je gebruikt.

Eén pakketbeheersysteem
PackageKit is de pakketbeheerder die moet zorgen voor de eenheid tussen de pakketbeheersystemen van de verschillende Linuxdistributies. Als dusdanig is het een kritiek onderdeel van de uniforme applicatiewinkel.

De tool zorgt ervoor dat pakketten geïnstalleerd worden, of het nu om versies voor rpm, apt of yum gaat. En daardoor kan elke distributie aan haar eigen pakketbeheerder blijven vasthouden.

Integratie in Ubuntu
Ubuntu heeft zelf al een goede interface voor software-installatie, het Ubuntu Software Center. Maar het moet die nu aanpassen, zodat het samenwerkt met PackageKit. Voor OpenSuse is er al een testversie van de applicatiewinkel klaar.

Aan het project doen enkele van de belangrijkste distributies mee. Zo waren er op een recente meeting ontwikkelaars aanwezig van Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, OpenSuse, Mandriva en Mageia.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business