Nieuws

Intel roept Sandy Bridge-chipsets terug

Intel roept een reeks chipsets voor zijn Sandy Bridge-processors terug omdat ze een ontwerpfout bevatten.

De productie van de Series 6-chipsets met codenaam Cougar Point is onmiddellijk stopgezet toen Intel de ontwerpfout heeft ontdekt. Een verbeterde versie is momenteel zelfs al in productie. Dat meldt de chipgigant zelf in een persbericht.

Satapoorten aangetast
De ontwerpfout kan ertoe leiden dat na verloop van tijd de prestaties van de sata-300-poorten zwaar afnemen. De Series 6-chipset heeft ook twee snellere sata-600-poorten aan boord, maar die lopen geen risico volgens Intel.

[related_article id=”152275″]

Een chipset is de verzameling van specifieke chips op het moederbord die in direct contact staan met de processor en communicatie met andere componenten mogelijk maken. De Sandy Bridge-processor zelf bevat geen ontwerpfout.

Vervanging vanaf eind februari
De chipgigant schat dat de nieuwe chipsets vanaf eind februari aan moederbordfabrikanten en computerbouwers geleverd kunnen worden en dat de productie eind april op volle toeren draait. 

Wie al een systeem of onderdelen met de getroffen chipsets heeft aangekocht, mag dit inwisselen. De kans is niet zo groot, want producten met de Series 6-chipsets zijn pas na 9 januari verkocht. Alleen de meest recente Core i5- en i7-systemen van de laatste generatie en met vier rekenkernen bevatten de problematische chipsets.

700 miljoen dollar
Intel schat de totale kosten van de terugroepactie op 700 miljoen dollar en de misgelopen verkopen in het eerste kwartaal op 300 miljoen dollar. Er zouden al zo’n acht miljoen chipsets verscheept zijn, maar slechts een minderheid daarvan heeft haar weg naar de consument gevonden.

businesshardwarehightechintelnieuwsontwikkelaarsandybridge

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals