Nieuws

Laatste internetadressen de deur uit

Het orgaan dat wereldwijd de internetadressen beheert, de IANA, geeft vandaag het laatst beschikbare blok adressen vrij.

Er wordt al langer voor gewaarschuwd door internetspecialisten, maar nu is het echt zover: de internetadressen of IP-adressen zijn zo goed als op.

Zo’n IP-adres is een unieke cijfercombinatie die wordt toegekend aan elke computer die met het web verbonden is. Dankzij IP-adressen weten alle op het internet aangesloten computers en servers welke data naar welke pc moeten worden gestuurd.

Laatste blok IPv4
Het internetprotocol dat we vandaag kennen, IPv4, werd gelanceerd in 1984. Het bepaalde dat elk IP-adres moest bestaan uit 4 bytes, wat in totaal bijna 4,3 miljard mogelijke cijfercombinaties gaf. Al die adressen werden jarenlang door de IANA in ‘blokken’ vrijgegeven aan regionale en nationale beheerders.

Het allerlaatste blok van 16,8 miljoen adressen gaat vandaag de deur uit. Wanneer die adressen over enkele maanden opgebruikt zijn, wordt het dus onmogelijk om nog een nieuw IPv4-adres te bemachtigen.

Opvolger IPv6 staat klaar
Gelukkig zag de internetwereld het probleem al jaren aankomen en werd er een opvolger gevonden voor IPv4, namelijk IPv6. Dat protocol gebruikt adressen van 16 bytes, waarmee niet minder dan 340 sextiljoen adressen beschikbaar worden, of ruwweg 50 biljoen keer een biljard IP-adressen per hoofd van de wereldbevolking.

Als je niet zo thuis bent in de grote getallen: IPv6 maakt meer IP-adressen mogelijk dan er zandkorrels liggen op de stranden van onze aardbol.

Het potentiële probleem schuilt vooral in de overgang van IPv4 naar IPv6. Consumenten zullen daar in principe niets van merken. Maar bedrijven met een eigen website zullen mogelijk wel moeten investeren in servers en routers die beide protocollen aankunnen.

8 juni is de wereld(test)dag voor IPv6. Dan zal een aantal grote bedrijven als Microsoft en Google zijn servers voor één dagje overschakelen in IPv6-modus en zullen we zien hoe de (internet)wereld reageert.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business