Nieuws

Ov-chipkaart zelf te hacken

Op internet is (eventjes) software verschenen waarmee je zelf de ov-chipkaart kunt inchecken. Op die manier kun je in theorie gratis reizen.

Een tiener postte begin deze week onder de naam OVKipje een programma op het forum OV-chipkaart.org waarmee je de ov-chipkaart kan kraken. De link naar de software is intussen verdwenen.

OVKipje heeft zichzelf al bekendgemaakt bij de NS en de fabrikant van de ov-chipkaart Trans Link Systems, zo meldt Webwereld.nl. Hij heeft zijn project ook stopgezet.

Systeem is lek
Hoewel de verspreider van één stuk hacksoftware gestopt is, blijft het achterliggende probleem onopgelost. De ov-chipkaart is niet goed beveiligd.

Gebruikers die zelf hun ov-chipkaart kunnen inchecken, kunnen gratis rijden. Ze hoeven niet meer langs de paal in het station; daardoor is het onmogelijk om fraudeurs op te sporen of om kaarten te blokkeren.

Volgens berichten van de website Tweakers is de ov-chipkaart voor studenten ook al gekraakt. Studenten kunnen nu hun weekabonnement zelf overzetten naar een weekendkaart.

Strafbaar
Zelf knoeien met je ov-chipkaart mag niet. Het is fraude en het is strafbaar. Maar de fraude is niet in alle gevallen op te sporen.

In januari heeft Trans Link Systems al laten weten dat er met de ov-bedrijven gewerkt wordt aan een systeem dat de fraude wel kan detecteren. Daarvoor is eerst een aanpassing nodig in de controleapparatuur.

chipkaartnieuwsnsopenbaarvervoerovov-chipkaartoverheidtlstranslinksystems

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals