Nieuws

Miljoen Vlamingen niet online

Meer dan een miljoen Vlamingen gebruiken nooit computer of internet. Dat is verhoudingsgewijs meer dan in onze buurlanden.

De Vlaamse regering bevroeg de beschikbaarheid van alle media in de huishoudens: pc, radio, gsm, spelconsole enzovoort. Daaruit blijkt dat 77 procent van de Vlamingen thuis een pc of een laptop heeft. Driekwart van de bevolking heeft ook een internetverbinding. Opvallend is overigens dat de helft van de eigenaars van een spelconsole, zoals een Xbox of Playstation, dat toestel nooit of bijna nooit gebruikt. Praktisch iedereen heeft wel een radio, tv en gsm.

Bezit versus gebruik
Maar een pc en modem in huis hebben is slechts het begin van digitale geletterdheid. Dat iemand een toestel heeft staan, wil zeker niet zeggen dat hij er ook weet mee om te gaan.

"Het is frappant dat de computer bij tien procent van de bezitters gewoon stof staat te vergaren", vindt Helena Kieckens van de vzw Linc. Die vzw organiseert vanaf volgende zaterdag een Digitale Week. Tijdens die week maken onder meer bibliotheken en OCMW’s duidelijk welke acties ze aanbieden om mensen wegwijs te maken op het internet: workshops over bijvoorbeeld online solliciteren en het digitaal gemeenteloket.

Minder ouderen
Het zijn vooral ouderen en lager opgeleiden die zich niet zeker genoeg voelen om op internet te gaan, zelfs al hebben ze thuis een pc staan. Vrouwen scoren ook iets slechter dan mannen.

"Vaak durven ze simpelweg niet op internet te gaan, of ze hebben niet de juiste vaardigheden om in hun eentje met een pc te werken", zegt Kieckens. "Die kennis zou hen nochtans weerbaarder maken. Er bestaan sites waar mensen in armoede kunnen opzoeken op welke premies ze recht hebben. Alleen vinden zij zelf de weg niet. Hetzelfde geldt voor onlinevacatures.

"Maar het kan ook over meer elementaire dingen gaan. Wie op zijn cv niet heeft staan dat hij met Powerpoint kan werken, mag een uitnodiging voor een sollicitatie vaak vergeten."

Lees verder op De Standaard Online 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business