Nieuws

Moederbord Gigabyte GA-E350N-USB3

We hebben vijf jaar moeten wachten op een AMD-processor met een geïntegreerde grafische chip. Nu is er ook een moederbord voor.

Normaal besteden we weinig aandacht aan mini-ITX-moederborden, maar eentje met een gloednieuwe AMD Fusion E-350-processor wekt wel onze interesse op. De AMD E-350 wordt alleen gebruikt in laptops of rechtstreeks op mini-ITX-moederborden, omdat hij uitsluitend werkt met de Hudson M1-chipset. AMD omschrijft de Fusionprocessor graag als een APU, omdat hij naast een dualcoreprocessor een grafische kern bevat die compatibel is met DirectX 11. De APU is verantwoordelijk voor de video-uitgangen, de PCI-Express 2.0-uitbreiding en de DDR3-geheugencontroller.

Hudsonchipset
De Hudson M1-chipset zorgt voor de rest, waaronder USB 2.0, USB 3.0, netwerk, geluid, sata3 en PS2. Grote afwezige is de raidcontroller. Je kunt dus geen twee harde schijven laten samenwerken voor meer snelheid of veiligheid, al is er wel een achterpoortje. Het is namelijk altijd mogelijk om een raidcontroller in de PCI-Express 2.0-aansluiting te prikken. Waar veel mini-ITX-moederborden werken met het kortere en iets duurdere SO DIMM RAM-geheugen, maakt de GA-E350N-USB gebruik van het goedkopere DIMM RAM-geheugen.

[related_article id=”152275″]

Atom weggeblazen
Zodra we beginnen met testen, wordt duidelijk dat AMD met Fusion een knap product in handen heeft. Onze tests met Cinebench 11.5 en 3DMark Vantage tonen aan dat deze processor makkelijk mee kan met Intels dualcore Atom N525. Op grafisch vlak wordt de Atom weggeblazen. Zelfs wanneer er een Nvidia ION 2 grafische kaart wordt gebruikt, zijn de resultaten in het voordeel van AMD.

Indrukwekkend voor een grafische kaart die volledig is geïntegreerd op de processor. AMD heeft trouwens de Radeon HD-technologie toegepast op zijn processors. Het resultaat is een grafische kaart die DirectX 11-compatibel is. Dit is de allereerste AMD-processor die deze DirectX-versie ondersteunt. Intels Sandy Bridge moet het voorlopig nog stellen met DirectX 10.1.

Koele processor
Omdat de processor niet heel warm wordt, heeft Gigabyte een koeler met laag profiel geïnstalleerd. Hiermee kun je zelfs overklokken tot 1,68 GHz. Handig is de mogelijkheid om het DDR3-geheugen te overklokken. Standaard staat dat op 1.066 MHz ingesteld, maar dat kan makkelijk naar 1.333 MHz worden omgeschakeld. Het is alleen spijtig dat Gigabyte niet heeft gekozen voor een passieve koeler. Een stille computer wordt zo weer wat lastiger.

De Gigabyte GA-E350N-USB is rijkelijk voorzien van aansluitingen. Naast vier USB 2.0-aansluitingen bevat het moederbord twee USB 3.0-poorten. Het doet ons veel plezier om naast een HDMI v1.3-aansluiting een optische aansluiting terug te vinden die Dolby Home Theater-gecertificeerd is. Als kers op de taart zijn er nog zes snelle sata3-connectors.

De allereerste AMD Fusion-processor komt verrassend goed uit de startblokken. De Fusionprocessor is in combinatie met een Gigabyte mini-ITX-moederbord dan ook ideaal om snelle, compacte pc’s te maken.

Gigabyte GA-E350N-USB3
Prijs: 150 euro (februari 2011)

PRO: bijzonder compact; werkt met DirectX 11; ideaal voor multimediacomputers.
CONTRA: geen passieve koeling; geen raidcontroller.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business