Nieuws

Thunderbolt: data pompen aan 10 Gbps

Apple stelde gisteren de eerste computer met een Thunderboltaansluiting voor, voorheen bekend als Light Peak van Intel. Maar wat kan je er nu mee?

Na de lancering van de nieuwe MacBook Pro-serie van Apple, die als eerste systemen op de markt een Thunderboltaansluiting meekrijgen, hield Intel zelf nog een persconferentie om zijn technologie te demonstreren.

10 Gbps op en neer
Light Peak gaat vanaf nu door het leven als Thunderbolt. De technologie belooft in haar eerste vorm snelheden tot 10 Gbps in beide richtingen. Later kan dat nog verhoogd worden tot maximaal 100 Gbps als men de overstap maakt naar kabels uit glasvezel. De eerste generatie Thunderboltkabels is nog opgetrokken uit koperdraadjes.

[related_article id=”158256″]

Thunderbolt is gebaseerd op de bestaande DisplayPort-technologie van Apple en op PCI-Express. Met de nieuwe kabels is het mogelijk om randapparaten met elkaar te linken zodat je op één poort momenteel tot zeven toestellen kan aansluiten en tegelijkertijd gebruiken. Daisychaining noemt men dat.

Lengte versus stroomvoorziening
De koperen kabeltjes kunnen je randapparatuur ook van stroom voorzien. In totaal kunnen ze tot 10 watt leveren. De lengte van de koperen kabels is beperkt tot drie meter. De toekomstige optische kabels kunnen meer dan tien meter lang worden, maar ze zullen geen energie leveren. De connectoren van de Thunderboltkabels hebben dezelfde vorm als de Mini DisplayPort-aansluitingen van Apple.

Tijdens de persconferentie van Intel werd een MacBook Pro via Thunderbolt met een externe harde schijf van LaCie verbonden. Die biedt plaats aan twee SSD-schijven in raidopstelling en heeft evenveel Thunderboltaansluitingen. Op de vrije poort werd een beeldscherm aangesloten. CNet was getuige.

Vier 1.080p-streams tegelijkertijd
Deze set-up was in staat om vier volledig uitgepakte videostreams met een resolutie van 1080p naar de MacBook Pro te sturen, die hem vervolgens over dezelfde kabel naar het beeldscherm zond. Dat gebeurde aan meer dan 600 MBps.

Dat zijn indrukwekkende snelheden die een pak hoger liggen dan bij USB, maar toch is Thunderbolt niet ontwikkeld om die huidige standaard te vervangen. Volgens Intel blijft USB de standaard voor de consument. De chipfabrikant gaat binnenkort trouwens ook USB 3.0 integreren. Veeleisende gebruikers kunnen daarnaast Thunderbolt gebruiken.

Nieuw systeem kopen
Voorwaarde is wel dat je een computer of moederbord koopt met Thunderboltaansluitingen. Momenteel zijn dat enkel de nieuwe Macbook Pro’s van Apple, maar tegen de jaarwisseling moeten ook andere fabrikanten systemen met Thunderboltondersteuning aanbieden.

Een bestaande computer upgraden met een uitbreidingskaartje voor Thunderbolt zit er niet onmiddellijk in. Intel raadde tijdens de persconferentie aan om het moederbord te vervangen en wou niet ingaan op vragen over uitbreidingskaartjes die je in een PCI-Express-sleuf kan prikken of een ExpressCard met Thunderboltpoorten voor laptops.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business