Nieuws

Ubuntu schaft aparte netbookeditie af

Vanaf de volgende Ubuntu komt er geen aparte versie meer voor netbooks. Die zit dan gewoon ingebakken in de normale Ubuntu.

De beslissing om geen aparte netbookeditie meer te maken vloeit voort uit een eerder besluit van Ubuntu om een nieuwe interface te gaan gebruiken. Unity heet die grafische schil.

“Het invoeren van een nieuwe grafische schil voor Ubuntu betekent dat we een gebruikersinterface hebben die even goed werkt op verschillende soorten pc’s. De onderliggende technologie werkt zowel op netbooks, notebooks als desktops. Vandaar de beslissing om de aparte netbookversie te schrappen”, zegt Gerry Carr, platformmarketingdirecteur bij uitgever Canonical in een blogpost.

“Laat ons duidelijk zijn, hiermee trekken we ons niet terug van de netbookmarkt, integendeel. Als we naar de downloadcijfers kijken, is de interesse in netbooks niet alleen aan het stijgen, maar aan het exploderen”, aldus Carr.

Natty Narwhal
Ubuntu gaat ook zijn naamgeving van de Desktop Edition opnieuw bekijken. Sinds 2005 is er een versie voor de desktop en een voor de server. Maar desktops zijn niet meer de enige computers, nu ook netbooks het goed doen.

En dus komt er vanaf Ubuntu 11.04 ook geen desktopeditie meer uit. Alleen nog één Ubuntu, niet meer, niet minder. Ubuntu voor servers blijft wel nog een apart product en zal dan ook gewoon Ubuntu Server heten.

De codenamen blijven wel. Ubuntu 11.04 zal Natty Narwhal heten, de Keurige Narwal (tandwalvis).

Test al te downloaden
Er is nog geen officiële release van de volgende Ubuntu. Wie deze toch al wil proberen, kan terecht op ubuntu.com/testing.

Let wel op, de Ubuntu die je daar kan downloaden is nog in alphafase. Dat betekent dat de software nog lang niet stabiel is en nog veel fouten bevat. Voorzichtigheid is dus geboden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business