Nieuws

Android surft sneller dan iPhone (update)

Een vergelijkende test tussen de browsers van Android 2.3 en iOS 4.3 levert verrassende resultaten op: Android laadt gewone websites anderhalf keer zo snel.

Het Canadese softwarebedrijf Blaze onderwierp de browsers van Android 2.3 (Gingerbread) en iOS 4.3 aan een uitgebreide test. Het gebruikte hiervoor een Nexus S-smartphone van Google en de iPhone 4 van Apple en zelfgeschreven apps.

Duizend websites
De onderzoekers bezochten met beide toestellen de websites van de (volgens het zakelijke blad Fortune) duizend grootste Amerikaanse bedrijven. Elke website werd door elk toestel negen keer bezocht. Dat gebeurde over een snelle wifiverbinding, terwijl de smartphones geen andere applicaties draaiden.

[related_article id=”161563″]

De browser van de Nexus S laadde de pagina’s gemiddeld 52% sneller dan de Safaribrowser van de iPhone 4. Die laatste kwam slechts bij 16% van de bezochte websites als snelste uit de bus, een verrassend groot verschil. Een site laden met de Nexus S duurde gemiddeld 2,180 seconden, met de iPhone 4 was dat 3,463 seconden.

Mobiele sites
Bij de 175 mobiele sites die getest werden was het verschil veel minder groot. De Nexus S bleek hier gemiddeld 3% sneller dan de iPhone 4. Beide platformen laadden de mobiele sites gemiddeld in twee seconden en enkele honderdsten.

Een tweede opmerkelijk resultaat is de beperkte snelheidswinst die de vernieuwde Javascriptmotoren in de meest recente versies van iOS en Android opleveren. Zowel Apple als Google gaat prat op een grote verbetering ten opzichte van iOS 4.2 en Android 2.2 (Froyo).

Snellere Javascriptmotor geen garantie voor sneller surfen
Volgens Blaze is dit te wijten aan de gangbare testmethodes. Tests met de SunSpider Javascript-benchmark wezen wel uit dat de nieuwe motoren aanzienlijk beter presteren, maar ze zijn volgens Blaze geen referentie voor de eigenlijke gebruikerservaring tijdens het surfen.

Daarom bezochten ze dezelfde duizend websites ook met een iPhone 4 met iOS 4.2 en met een Galaxy S van Samsung met Froyo. De Nexus S van Google is immers enkel verkrijgbaar met de laatste Androidversie, maar de hardware van beide smartphones is nagenoeg identiek.

Het verschil in laadtijden tussen de iPhone 4 met iOS 4.3 en hetzelfde toestel met iOS 4.2 en de oudere Javascriptmotor is praktisch onbestaand. De browser van Android Gingerbread is slechts marginaal sneller dan die van Froyo.

Update 18 maart: De resultaten van het onderzoek blijken niet betrouwbaar omdat de zelfgeschreven app die de onderzoekers gebruikten om de surfsnelheid van de iPhone 4 met iOS 4.3 te meten, geen gebruik maakte van de nieuwste Javascriptmotor. Dat meldt Apple in een reactie aan CNet. Guy Podjarny, hoofd technologie bij het Canadese softwarebedrijf Blaze, ziet het probleem in en zegt dat een nieuwe test nodig is. Hij hekelt wel het feit dat Apple de nieuwste updates voor de Safaribrowser niet gelijktijdig uitrolt naar de geïntegreerde browser van iOS. Daar zijn ontwikkelaars op toegewezen bij het ontwerpen van webapps, met tragere laadtijden als gevolg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business