Nieuws

Review: MotorStorm Apocalypse

Single- of multiplayer, tijdens marathonsessies of als korte gamesnack, in MotorStorm Apocalypse is elke race weer anders. En ook al is crashen vaak onvermijdelijk, het blijft genieten in deze brutaalste aller offroadracegames.

[related_article id=”160734″] Explosief racefestijn

Het MotorStorm-festival heeft ondertussen diepe bandensporen, schroot en behoorlijk wat bloed, zweet en tranen nagelaten in de woestijn, op een eiland in de Grote Oceaan en in het noordpoolgebied. Het wordt hoog tijd voor een ritje door de stad. Een grootstad met brede boulevards en kronkelige achtersteegjes… tijdens de naschokken van een gigantische aardbeving! Deze uitgestrekte ruïne is de perfecte arena voor een genreoverschrijdend, volledig nieuw MotorStorm-racefestival. Vergeet alles wat je dacht te weten over straatracen! Controleer je oliepeil, klik je vierpuntsgordel vast en omarm de verpletterende hogesnelheidskick met voertuigen uit dertien verschillende klassen. Het brede aanbod vehikels uit de vorige edities, met onder andere crossmotoren, quads, jeeps en monstertrucks van de vorige edities, is voor deze gelegenheid uitgebreid met vijf nieuwe laagvliegers: supercars, superbikes, muscle cars, choppers en hot hatches. Elke soort telt zijn eigen sterke en minder sterke punten en wegligging. Je kiest in functie van je persoonlijke voorkeur, rijstijl, de track en de route die je verkiest. Zo haalt een monstertruck een hogere topsnelheid dan een crossmotor. Een crossmotor of quad is dan weer wendbaarder en kan routes nemen die voor de grotere voertuigen ontoegankelijk zijn.
Het duurt niet lang voor je een bescheiden garage vol pk-monsters bij elkaar hebt geracet. Twee- en vierwielers waarvan je het uiterlijk en de prestaties helemaal naar je eigen hand zet. Voor goede resultaten word je immers beloond met opties om bijvoorbeeld het acceleratievermogen van je wagen op te schroeven, je turboboost langer (ongestraft) te gebruiken of je offensieve slagkracht te vergroten. En nu we het toch over die snelheidsboosts hebben: iedere MotorStorm-veteraan weet dat die het verschil kunnen maken tussen winst en verlies, maar met de nodige voorzichtigheid gebruikt moeten worden of je blaast je motor op. Wie meer boostkracht wil, kan zijn motor een handje helpen met af te koelen tussen twee boosts in. In een voorgaande editie deed je dat door door waterplassen te scheuren. In MotorStorm Apocalypse koel je je motor af door sprongen te maken. Aan jou om het risico van zo’n stunt af te wegen tegen de tijdelijke snelheidswinst die dat oplevert.

Moordende concurrentie

MotorStorm Apocalypse had zijn naam niet beter kunnen kiezen. De meer dan veertig unieke races leiden je over de toppen van instabiele wolkenkrabbers, tussen verwoeste gebouwen, door donkere tunnels en voorbij vervaarlijk instabiele bruggen. De naschokken van de aardbeving die de stad in puin legden, zijn nog lang niet voorbij. Verwacht je aan opensplijtend en verraderlijk snel oprijzend asfalt, instortende gebouwen en gasexplosies. Toch is de stad niet verlaten. Als racer moet je daarom ook rekening houden met twee groeperingen die elk op hun eigen manier het risico op een tijdrovende en zelfs fatale crash de hoogte in jagen. De plunderaars roven winkels leeg, raken slaags op het parcours, stelen wagens waarmee ze je van de baan proberen te rammen en sommigen hebben zelfs de hand kunnen leggen op vuurwapens. De andere groep, een privélegertje, probeert zijn eigen versie van orde op te dringen met wegblokkades en beschikt zelfs over met raketten uitgeruste helikopters. Je moet deze keer dus met heel wat meer rekening houden dan het niet altijd even sportieve gedrag van je rivalen.
De gebeurtenissen in de verhaal- of campagnemodus van het Apocalypse MotorStorm Festival worden doorverteld vanuit het standpunt van drie deelnemers: de Rookie, de Pro en de Veteran. Elk brengt een eigen moeilijkheidsgraad naar de game en ziet verschillende onderdelen van de catastrofe voorbijrollen tijdens het driedaagse racefestival. Wie het totaalplaatje wil zien, doorloopt ze dan ook liever allemaal, al zijn we ervan overtuigd dat je dat ook zonder onze aanmoediging zal doen. Even geen zin in het kampioenschap? Klaar met het verhaal? Dan staat niets je nog in de weg om je met je ervaring en gepimpte wagenpark aan de multiplayermoduste wagen. Dat kan in split-screen tegen een speelmakker naast je in de zetel. Dat kan ook online, in races die plaats bieden aan zestien deelnemers. De gastheer kan zelf de regels bepalen, zoals het aantal ronden dat gereden wordt, welke type voertuigen er aan de start mag verschijnen en of die wel dan niet in hun originele of in hun door ieder individueel opgeschroefde versie mogen aantreden. Het is leuk om de computergestuurde tegenstanders te slim en te snel af te zijn, maar het is nog veel leuker om een andere speler met een slinks manoeuvre tot een crash te dwingen. De concurrentie is letterlijk moordend, maar het loont de moeite om tegelijkertijd het terrein in de gaten te houden. Ook in multiplayer zorgen aardschokken en andere obstakels voor verrassingen. Verrassingen die je misschien wel in je eigen voordeel of in een terminaal nadeel voor je rivalen kan omzetten. Voor wie thuis al een 3D-televisietoestel heeft, wordt een race door de verwoeste stad wel een heel onderdompelend gebeuren. Het snelheidsgevoel is dan bijna tastbaar, terwijl explosies en brokstukken het scherm af spatten. Gran Turismo, die andere racer die zich exclusief op Sony’s PlayStation 3 laat spelen, bewees enkele maanden geleden de meerwaarde die 3D aan racers kan toevoegen; MotorStorm Apocalypse veegt de laatste twijfels definitief van tafel. Bochten laten zich makkelijker inschatten, de afstand tussen je voorwiel(en) en een hindernis is duidelijker en je adrenalinepeil ligt onmiskenbaar hoger. Let op: wie deze game in 2D speelt, krijgt nog steeds een visueel verbluffend spektakelstuk te zien dat aan de snelheid van een op hol geslagen actiefilm voorbij raast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business