Nieuws

Freemake Video Converter 2.0

Freemake Video Converter valt op door zijn prettige interface en begrijpelijke aanpak. We kijken of het programma ook achter dit masker zijn zaakjes op orde heeft.

Er zijn honderden conversietools voor digitale media, maar de meeste daarvan staan vooral bekend om hun vele instellingen en hun al te technische taalgebruik. Dat kan voor beginners afschrikwekkend zijn. Freemake Video Converter daarentegen voelt modern aan, met zijn gelikte interface en grote knoppen, en laat weinig aan de verbeelding over.

Profielen voor Apple, avi of dvd leiden naar eenvoudige submenu’s waar je de conversie naar digitale video voor bureaublad, smartphone, spelconsole of optische schijf in gang zet. Het aantal instellingen per profiel is minimaal; een zegen voor wie snel wil converteren, maar frustrerend voor iedereen die video in de best mogelijke kwaliteit wil.

Veel, maar niet alles
Freemake ondersteunt enorm veel formaten, inclusief Flash-films en MKV. We missen echter DivX, een populaire codec voor video van hoge kwaliteit. Een enorm leuke extra is de mogelijkheid om online video’s via hun webadres direct te converteren naar het juiste formaat.

We ondervinden geen enkel probleem om enkele YouTube-clips te verwerken, en de kwaliteit is uitstekend. Vreemd genoeg worden audioformaten nauwelijks ondersteund. Je zult daarvoor op een andere applicatie moeten vertrouwen.

Freemake biedt een basale videobewerker aan waarmee je ongewenste delen uit een video kunt knippen of juist clips aan elkaar voegt. Trimmen werkt niet altijd, maar het samenvoegen van clips verloopt zonder problemen. Het is ook mogelijk om video’s te roteren, wat van pas komt bij filmpjes van telefoons of zakcamcorders.

De ontwikkelaars hebben ook ondersteuning voor afbeeldingen toegevoegd. Het is dus mogelijk om slideshows naar dvd te branden. Maar omdat je slechts één mp3 kunt toevoegen als soundtrack en er verder weinig transities of andere effecten te vinden zijn, gebruiken we hier liever het eveneens gratis Picasa of Windows Movie Maker.

Traag, trager
Tijdens het converteren van verschillende testbestanden merken we dat Freemake zeker niet de snelste is. Een tijdsindicatie ontbreekt; dat zouden we graag in toekomstige versies terugvinden. Het omzetten naar Windows Media Video duurt bovendien aanzienlijk langer dan bij vergelijkbare apps als Super. En het branden van een video naar dvd laat tergend lang op zich wachten.

Onbeschermde dvd’s rippen is mogelijk, maar verloopt door toedoen van enkele crashes niet vlekkeloos.

De applicatie eist tijdens zijn werk een groot deel van onze processorkracht op en neemt daarnaast een flinke hap werkgeheugen in beslag. Freemake heeft prominent het Nvidia CUDA-logo in het thuisscherm staan. Heb je dus een grafische kaart die CUDA aan boord heeft, dan kun je die een flink deel van het rekenwerk laten overnemen.

Freemake Video Converter heeft alle ingrediënten in huis om video’s massaal te converteren. We missen alleen de nodige snelheid en ook de mogelijkheid om binnen de profielen nog enkele dingen in te stellen. Voor de gemiddelde gebruiker is dit echter een uitstekende voet tussen de deur van de vaak technische conversiewereld.

Freemake Video Converter 2.0
Prijs: gratis (maart 2011)

PRO: toegankelijk programma; YouTubeclips direct converteren; brede codec- en containerondersteuning; geschikt voor CUDA.
CONTRA: langzame conversie; processorintensief; weinig in te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business